РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:23 06.10.2011

Саопштење за јавност о раду за август

Инспекције Инспектората Републике Српске су у августу извршиле 2.172 контроле и у 638 случајева су утврђене неправилности. Субјектима контроле изречена је 501 управна мјера, издато је 313 прекршајних налога у вриједности од 286.029 КМ и поднесено је седам захтјева за покретање прекршајног поступка. У истом периоду у спољнотрговинском надзору извршено је 18.603 инспекцијска прегледа.

Тржишна инспекција је у унутрашњем промету извршила 570 контрола, од чега су у 164 контроле констатоване неправилности и предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издат је 161 прекршајни налог у вриједности од 131.399 КМ. Ван промета је до отклањања недостатака стављена роба у вриједности од 130.252 КМ, а одузета је роба у вриједности од 945 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на неиздавање рачуна за купљену робу и услуге, истицање цијена, непосједовање или непотпуне декларације, те вођење прописаних пословних књига и евиденција. У спољнотрговинском надзору тржишна инспекција је у августу мјесецу извршила 9.194 инспекцијска прегледа, а због утврђених неправилности три пошиљке су враћене пошиљаоцу.

Пољопривредна инспекција је у унутрашњем промету извршила 62 контроле и у шест случајева констатовала неправилности, те предузела мјере у циљу њиховог отклањања и издала три прекршајна налога у вриједности од 5.700 КМ. Неправилности су се односиле на непосједовање пољопривредне сагласности, испуњеност услова за обаљање дјелатности и декларисање. У спољнотрговинском надзору Фитосанитарни инспектори су у августу извршили 3.565 инспекцијских прегледа и није било неуредних пошиљака.

Шумарска инспекција је извршила 161 контролу и у 37 случајева констатовала неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издато је 28 прекршајних налога у вриједности од 39.600 КМ. Привремено је одузето 42.3 м3 шумских дрвних сортимената у вриједности од 6.178 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на промет шумских дрвних сортимената и вођење евиденција.

Ветеринарска инспекција је извршила 119 контрола, од чега су у 42 случаја утврђене неправилности и изречене мјере за њихово отклањање. Због утврђених прекршаја издата су три прекршајна налога у вриједности од 2.200 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на спровођење мјера за спрјечавање заразних болести и зооноза и у овом периоду је извршено нешкодљиво уништавање 52 заражене животиње, затим на провођење обавезних мјера на основу овлашћења, те на непотпуне декларације на производима животињског поријекла.

Водна инспекција је извршила 69 контрола и у 29 контрола утврдила неправилности. Субјектима контроле изречене су мјере у циљу отклањања недостатака, а због утврђених прекршаја издато је седам прекршајних налога у вриједности од 17.500 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на непосједовање и неизвршење услова из водних аката.

Техничка инспекција је извршила 231 контролу и у 30 случајева утврдила неправилности, те предузела мјере у циљу њиховог отклањања, а због утврђених прекршаја издата су четири прекршајна налога у вриједности од 5.000 КМ. У овом периоду прегледане су 1.284 пропан-бутан боце и све боце су задовољавале прописане техничке услове. Узета су 344 узорака течних нафтних горива за анализу и два узорка нису била усклађени са Одлуком о квалитету течних нафтних горива. Утврђене неправилности односиле су се у највећем броју случајева на вођење пословних књига и евиденција, те придржавање техничких норматива.

Саобраћајна инспекција је извршила 107 контрола и у 46 контрола су утврђене неправилности и предузете мјере за њихово отклањање. Субјектима контроле је због почињених прекршаја издато 37 прекршајних налога у вриједности од 16.250 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на вршење техничких прегледа, одржавање јавних путева и посједовање лиценце превозника.

Урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција је извршила 78 контрола. У 15 случајева утврђене су неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Неправилности су најчешће констатоване у области контроле испуњености услова за рад (лиценца), а у смислу сталног запослења лица са високом стручном спремом (инжењера) и квалификованих радника грађевинске струке, те на испуњеност услова из еколошке дозволе.

Инспекција рада и заштите на раду је извршила 512 контрола и у 196 случајева констатовала неправилности. Субјектима контроле су изречене мјере у циљу отклањања недостатака, а за почињене прекршаје издато је 66 прекршајних налога у вриједности од 65.230 КМ и поднешено је седам прекршајних пријава. Неправилности утврђене у контролама најчешће су се односиле на обрачун и исплату плата, радно вријеме, закључивање и садржај уговора о раду, те организовање и спровођење послова заштите на раду.

Здравствена инспекција је у унутрашњем промету извршила 104 контроле и у 32 случаја утврђене су неправилности, те су инспектори предузели мјере у циљу отклањања истих. За почињене прекршаје субјектима контроле су издата два прекршајна налога у вриједности од 2.500 КМ. Неправилности су се односиле на стручни кадар у области производње и промета лијекова и медицинских средстава, обављање санитарних прегледа запослених, те вођење прописаних евиденција. У спољнотрговинском надзору здравствена инспекција је у истом периоду извршила 5.844 инспекцијска прегледа и у четири случаја утврђене су неправилности, те су инспектори те пошиљке ставили ван промета и наложили њихово враћање или уништавање.

Просвјетна инспекција је извршила 93 контроле и утврдила неправилности у 18 случајева и субјектима наложила отклањање истих. Неправилности су се најчешће односиле на вођење евиденција, рад органа управљања и руковођења, те извођење програма образовања одраслих. У овом периоду извршена је контрола законитости стицања и издавања 19 школских исправа и исте су биле уредне.

Инспекција за заштиту од пожара је извршила 66 контрола и у 23 случаја су утврђене неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. За почињене прекршаје субјектима контроле су издата два прекршајна налога у вриједности од 650 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на испуњеност услова за организовање заштите од пожара, обуке и стручна оспособљавања, те мјере заштите средства и опрема за гашење.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh