РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:39 06.10.2011

Саопштење за јавност о раду за јули

Инспекције Инспектората Републике Српске су у јулу извршиле 1.996 контрола и у 603 случаја су утврђене неправилности. Субјектима контроле изречено је 559 управних мјера, издато је 247 прекршајних налога у вриједности од 259.029 КМ и поднесено је 11 захтјева за покретање прекршајног поступка. У истом периоду у спољнотрговинском промету извршено је 17.332 инспекцијскиа прегледа.

Тржишна инспекција је у унутрашњем промету извршила 548 контрола, од чега су у 139 контрола констатоване неправилности и предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издато је 125 прекршајних налога у вриједности од 115.074 КМ. Ван промета је до отклањања недостатака стављена роба у вриједности од 151.393 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на неиздавање рачуна за купљену робу и услуге, непосједовање или непотпуне декларације, те вођење прописаних пословних књига и евиденција. У спољнотрговинском надзору тржишна инспекција је у јуну мјесецу извршила 8.421 инспекцијски преглед.

Пољопривредна инспекција је у унутрашњем промету извршила 67 контрола и у шест случајева констатовала неправилности, те предузела мјере у циљу њиховог отклањања и издала један прекршајни налог у вриједности од 1.000 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на коришћење пољопривредног земљишта супротно његовој намјени. У спољнотрговинском надзору фитосанитарни инспектори су у јулу извршили 3.235 инспекцијских прегледа и није било неуредних пошиљака.

Шумарска инспекција је извршила 149 контрола и у 42 случаја констатовала неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издато је 28 прекршајних налога у вриједности од 45.865 КМ и поднијете су двије прекршајне пријаве. Привремено је одузето 17.1 м3 шумских дрвних сортимената у вриједности од 1.254 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на промет шумских дрвних сортимената, реализацију извођачких пројеката и вођење евиденција.

Ветеринарска инспекција је извршила 91 контролу, од чега су у 23 случаја утврђене неправилности и изречене мјере за њихово отклањање. Због утврђених прекршаја издата су три прекршајна налога у вриједности од 2.200 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на спровођење мјера за спречавање заразних болести и зооноза и у овом периоду је извршено нешкодљиво уништавање 82 заражене животиње, на провођење обавезних мјера на основу овлашћења, те на непотпуне декларације на производима животињског поријекла.

Водна инспекција је извршила 73 контроле и у 26 контрола утврдила неправилности. Субјектима контроле изречене су мјере у циљу отклањања недостатака. Неправилности су се најчешће односиле на непосједовање и неизвршење услова из водних аката.

Техничка инспекција је извршила 191 контролу и у 27 случајева утврдила неправилности, те предузела мјере у циљу њиховог отклањања, а због утврђених прекршаја издата су четири прекршајна налога у вриједности од 9.250 КМ. У овом периоду прегледане су 852 пропан-бутан боца и све боце су задовољавале прописане техничке услове. Узето је 278 узорака течних нафтних горива за анализу и сви узорци су били усклађени са Одлуком о квалитету течних нафтних горива. Утврђене неправилности односиле су се у највећем броју случајева на извођење радова и усклађеност са пројектном документацијом, заштиту на раду, вођење пословних књига и евиденција, придржавање техничких норматива.

Саобраћајна инспекција је извршила 104 контроле и у 34 контроле су утврђене неправилности и предузете мјере за њихово отклањање. Субјектима контроле је због почињених прекршаја издато 19 прекршајних налога у вриједности од 4.400 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на вршење техничких прегледа и посједовање лиценце превозника.

Урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција је извршила 111 контрола. У 31 случају утврђене су неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Неправилности су најчешће констатоване у области контроле испуњености услова за рад (лиценца), а у смислу сталног запослења лица са високом стручном спремом (инжењера) и квалификованих радника грађевинске струке.

Инспекција рада и заштите на раду је извршила 409 контрола и у 174 случаја констатовала неправилности. Субјектима контроле су изречене мјере у циљу отклањања недостатака, а за почињене прекршаје издата су 62 прекршајна налога у вриједности од 72.740 КМ и поднесено је девет прекршајних пријава. Неправилности утврђене у контролама најчешће су се односиле на обрачун и исплату плата, радно вријеме, закључивање и садржај уговора о раду, те организовање и спровођење послова заштите на раду.

Здравствена инспекција је у унутрашњем промету извршила 75 контрола и у 35 случајева утврђене су неправилности, те су инспектори предузели мјере у циљу отклањања истих. За почињене прекршаје субјектима контроле су издата три прекршајна налога у вриједности од 6.000 КМ. Неправилности су се односиле на стручни кадар у области производње и промета лијекова и медицинских средстава, обављање санитарних прегледа запослених, те производњу и складиштење хемикалија. У спољнотрговинском надзору здравствена инспекција је у истом периоду извршила 5.676 инспекцијских прегледа и у пет случајева утврђене су неправилности, те су инспектори у једном случају наложили отклањање неправилности у смислу допуне декларације, у два случаја наложили уништавање пошиљака и у два случају су обавијестили инспекцију ФБиХ јер је увозник из ФБиХ.

Просвјетна инспекција је извршила 94 контроле и утврдила неправилности у 29 случајева и субјектима наложила отклањање истих. За почињене прекршаје субјектима контроле су издата два прекршајна налога у вриједности од 2.500 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на избор наставника, вођење евиденција и оснивање и рад предшколских установа. У овом периоду извршена је контрола законитости стицања и издавања двије школске исправе и исте су биле уредне.

Инспекција за заштиту од пожара је извршила 84 контроле и у 38 случајева су утврђене неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Неправилности су се најчешће односиле на испуњеност услова за организовање заштите од пожара, обуке и стручна оспособљавања, те мјере заштите средства и опрема за гашење.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh