РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:41 04.11.2011

Саопштење за јавност за септембар

Инспекције Инспектората Републике Српске су у септембру извршиле 2.486 контрола и у 721 случају су утврђене неправилности. Субјектима контроле изречено је 578 управних мјера, издата су 322 прекршајна налога у вриједности од 281.620 КМ и поднесено је 39 прекршајних пријава. У истом периоду у спољнотрговинском надзору извршено је 18.187 инспекцијских прегледа.

Тржишна инспекција је у унутрашњем промету извршила 711 контрола, од чега су у 187 контроле констатоване неправилности и предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издато је 168 прекршајних налога у вриједности од 118.900 КМ и поднесене су двије прекршајне пријаве. Ван промета је до отклањања недостатака стављена роба у вриједности од 2.253 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на неиздавање рачуна за купљену робу и услуге, истицање цијена, непосједовање или непотпуне декларације, те вођење прописаних пословних књига и евиденција. У спољнотрговинском надзору тржишна инспекција је у септембру мјесецу извршила 8.586 инспекцијских прегледа. Првим анализама неправилности су утврђене код седам пошиљака, а уколико увозници буду тражили суперанализе, након њих ће се утврдити коначан број неисправних пошиљки.

Пољопривредна инспекција је у унутрашњем промету извршила 90 контроле и у пет случајева констатовала неправилности, те предузела мјере у циљу њиховог отклањања и издала један прекршајни налог у вриједности од 200 КМ. Неправилности су најчешће констатоване у случајевима трајне промјене намјене земљишта. У спољнотрговинском надзору Фитосанитарни инспектори су у септембру извршили 3.801 инспекцијски преглед и није било неуредних пошиљки.

Шумарска инспекција је извршила 158 контрола и у 50 случајева констатовала неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издата су 32 прекршајна налога у вриједности од 43.920 КМ. Привремено је одузето 166,8м3 шумских дрвних сортимената у вриједности од 8.040 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на испуњеност услова за извођење радова у шумарству, промет шумских дрвних сортимената и вођење евиденција.

Ветеринарска инспекција је извршила 91 контрола, од чега су у 20 случајева утврђене неправилности и изречене мјере за њихово отклањање. Због утврђених прекршаја издато је шест прекршајних налога у вриједности од 4.300 КМ. У овом периоду извршено је нешкодљиво уништавање једне заражене животиње и седам килограма намирница животињског поријекла. Неправилности су се најчешће односиле на спровођење мјера превенције заразних болести и зооноза и на заштиту животиња.

Водна инспекција је извршила 66 контрола и у 22 контроле утврдила неправилности. Субјектима контроле изречене су мјере у циљу отклањања недостатака, а због утврђених прекршаја издато је седам прекршајних налога у вриједности од 8.000 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на непосједовање и неизвршење услова из водних аката.

Техничка инспекција је извршила 223 контроле и у 39 случајева утврдила неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања, те поднијела 14 прекршајних пријава. У овом периоду прегледано је 1.115 пропан-бутан боце и све боце су задовољавале прописане техничке услове. Узето је 226 узорака течних нафтних горива за анализу и седам узорка није било усклађени са Одлуком о квалитету течних нафтних горива. Утврђене неправилности односиле су се у највећем броју случајева на вођење пословних књига и евиденција, те придржавање техничких норматива и мјера заштите.

Саобраћајна инспекција је извршила 134 контроле и у 55 контрола су утврђене неправилности и предузете мјере за њихово отклањање. Субјектима контроле је због почињених прекршаја издато 28 прекршајних налога у вриједности од 11.650 КМ и поднесено је осам прекршајних пријава. Неправилности су се најчешће односиле на уредност и редовност линијског друмског превоза лица, уредност вршења међународног линијског превоза лица и обављање поштанских услуга.

Урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција је извршила 92 контроле. У 21 случају утврђене су неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Субјектима контроле је због почињених прекршаја издато пет прекршајних налога у вриједности од 3.000 КМ. Неправилности су најчешће констатоване у области контроле испуњености услова за рад (лиценца), а у смислу сталног запослења лица са високом стручном спремом (инжењера) и квалификованих радника грађевинске струке, те на испуњеност услова из еколошке дозволе.

Инспекција рада и заштите на раду је извршила 539 контрола и у 198 случајева констатовала неправилности. Субјектима контроле су изречене мјере у циљу отклањања недостатака, а за почињене прекршаје издато је 67 прекршајних налога у вриједности од 83.650 КМ и поднесено је 14 прекршајних пријава. Неправилности утврђене у контролама најчешће су се односиле на обрачун и исплату плата, радно вријеме, закључивање и садржај уговора о раду, те организовање и спровођење послова заштите на раду.

Здравствена инспекција је у унутрашњем промету извршила 88 контрола и у 36 случајева утврђене су неправилности, те су инспектори предузели мјере у циљу отклањања истих. За почињене прекршаје субјектима контроле су издата два прекршајна налога у вриједности од 4.200 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на стручни кадар у области производње и промета лијекова и медицинских средстава, обављање санитарних прегледа запослених, те вођење прописаних евиденција. У спољнотрговинском надзору Здравствена инспекција је у истом периоду извршила 5.800 инспекцијских прегледа и у седам случајева утврђене су неправилности, те су инспектори четири пошиљке ставили ван промета и наложили њихово враћање или уништавање, а у три случаја су обавијестили инспекцију Федерације БиХ јер су складишта тих пошиљки у ФБиХ.

Просвјетна инспекција је извршила 146 контрола и утврдила неправилности у 48 случајева и субјектима наложила отклањање истих. За почињене прекршаје субјектима контроле су издата два прекршајна налога у вриједности од 2.500 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на избор наставника и стручних сарадника, вођење евиденција, те рад органа управљања и руковођења. У овом периоду извршена је контрола законитости стицања и издавања осам школских исправа и исте су биле уредне.

Инспекција за заштиту од пожара је извршила 84 контроле и у 40 случајева су утврђене неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. За почињене прекршаје субјектима контроле су издата четири прекршајна налога у вриједности од 1.300 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на испуњеност услова за организовање заштите од пожара, обуке и стручна оспособљавања, те мјере заштите средства и опрема за гашење.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh