РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:32 29.04.2009

Сарадња на сузбијању непријављеног рада у грађевинарству

конференцијаПод покровитељством Међународне организације рада и уз финансијску подршку Владе Ирске, 7. априла 2009. године у хотелу „Босна" у Бањалуци одржана је конференција под називом „Фокусирање на проблеме непријављеног рада у грађевинском сектору путем социјалног дијалога у Босни и Херцеговини" на којој су учествовали представници Инспектората Републике Српске.

На конференцији су учествовали и представници ресорних министарстава, инспекција, пореских управа, послодаваца и синдиката Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, као и представници институција на нивоу Босне и Херцеговине.

пузиц_милуновицКонференцију је отворила Лејла Тановић, национална координаторица Међународне организације рада. Амил Каменица, консултант Међународне организације рада у наставку је одржао презентацију о економској ситуацији у Босни и Херцеговини и токовима у грађевинарству, о разлозима и посљедицама непријављеног рада у области грађевинарства, те о препорукама за политике сузбијања таквог рада.

Своја искуства у овој области присутнима су презентовали и гости из Турске кроз презентацију под називом „Прелазак из неформалног у формално: Европско искуство: случај Турске".

У наставку конференције присутни су разговарали о акционим плановима и унапређењу јединствене координације и сарадње између надлежних институција. У циљу рјешавања проблема непријављеног рада у грађевинском сектору Инспекција рада и заштите на раду повећаће број контрола из области радних односа и заштите на раду у области грађевинарства.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh