РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Састанак са представницима Уније студената

Живан Делић, директор Инспектората Републике Српске и републички просвјетни инспектори на челу са Радмилом Пејић, главним републичким просвјетним инспектором, одржали су данас састанак са представницима Уније студената Републике Српске, на челу са Николом Дроњком, предсједником Уније. Циљ састанка била је размјена информација и унапређења међусобне сарадње.

Обраћајући се присутнима, Директор Инспектората је изразио задовољство због одржаног састанка и спремност Инспектората да заједно са представницима студентских тијела путем дијалога и сарадње, као партнери, пронађемо најбоља рјешења у рјешавању постојећих проблема.

Представници Уније студената овом приликом упознали су просвјетну инспекцију о примједбама студената које су се односиле на организовање и одржавање наставе, наставни кадар, полагања испита и слично.

Просвјетни инспектори овом приликом информисали су представнике Уније студената о надлежностима и законским могућностима просвјетне инспекције, резултатима контрола у протеклом периоду, тренутним активностима али и са потешкоћама са којима се инспектори сусрећу на терену.

У 2012. години просвјетна инспекција је извршила редовне контроле на свим јавним и приватним високошколским установама. Предмет контроле била су права студената. Инспектори су провјеравали да ли се поштују права студената, од приступа високом образовању, уписа, преласка са високошколске установе на високошколску установу, организовања наставе, испита, испитних рокова итд.

Утврђене су сљедеће неправилности: звања која се стичу завршетком студија на студијским програмима нису усклађена са Уредбом о коришћењу академских титула, стицању стручних и научних звања; матичне књиге (академских студија првог и другог циклуса) воде се на погрешном обрасцу и исте садрже недостатке; записници о одржаним испитима и пријаве за полагање испита не достављају се уредно у студентску службу; испити се полажу и мимо законом утврђених рокова; априлски испитни рок садржи један термин; јавни универзитети дозволили су безусловни упис - који је омогућио студентима да полажу испите из наредне године, а да нису положили све испите из претходне године студија итд.

Просвјетни инспектори су предузимали мјере да се недостаци отклоне, а о утврђеним неправилностима упознали смо Министарство просвјете и културе Републике Српске.

У току 2011. године у контролама високошколских установа просвјетни инспектори су прегледали 2.966 досијеа наставника и сарадника. Утврђене су неправилности које су се односиле на избор академског особља у научно-наставна и сарадничка звања, јер су високошколске установе за одговорне наставнике и сараднике одредиленаставнике који не испуњавају законом прописане услове и који нису изабрани у звање у складу са законом.

Инспекторат Републике Српске исказао је овом приликом спремност на сарадњу и подршку студентима, а у циљу унапређења стања у области високог образовања у Републици Српској.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh