РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:12 15.11.2023

Шест кривичних пријава због промета свиња без потребне документације

Ветеринарска инспекција Републике Српске је у протеклом периоду поднијела шест кривичних пријава против лица која су прометовала свиње поријеклом из зараженог и угроженог подручја, а које нису посједовале идентификационе ушне маркице, увјерење о здравственом стању животиња издато од стране ветеринарске организације која је спровела Програм мјера, као ни потврду о промету, односно вршили су промет без одговоарајуће ветеринарске документације. Свиње су прометоване са подручја Семберије на подручје Источног Сарајева, Милића, Фоче и свих општина Херцеговине.

Имајући у виду епидемиолошку ситуацију везану за болест афричке куге свиња, која је проузроковала еутаназију и нешкодљиво уништавање неколико десетина хиљада свиња и огромне економске губитке, неодговорним понашањем појединаца повећан је ризик од даљег ширења болести.

Приликом нелегалног транспорта из угроженог и зараженог подручја, неодговорни трговци и фармери допринијели су ширењу афричке куге свиња и у друга подручја Републике Српске. Правовременим дјеловањем заустављено је даље ширење болести и ситуација је под континуираним надзором надлежних служби, али и даље морамо апеловати на одговорност појединаца. Афричка куга се не може излијечити и болест се може сузбити само еутаназијом животиња. Овим путем скрећемо пажњу фармерима да не продају и не купују свиње без неопходне ветеринарске документације.

Скрећемо пажњу и појединцима који помишљају да на овај начин набављају свиње, да требају имати у виду да ће у случају појаве болести сами сносити све трошкове лабораторијских анализа, који нису мали, а до сада их је у редовном поступку плаћало Министарство пољопривреде и шумарства Републике Српске. Такође, у случају настале штете због оболијевања и еутаназије свиња, неће моћи остварити ни помоћ од државе. Ниједан пољопривредни произвођач који не буде уредан у смислу маркирања, обиљежавања животиња и увјерења о здравственом стању неће имати право на накнаду штете.

Ветеринарска инспекција ће заједно са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и у наредном периоду наставити са појачаним контролама промета свиња у Републици Српској. Позивамо произвођаче, као и индивидуална домаћинства да поштују прописане мјере, односно да приликом промета свиња прибаве одговарајућу ветеринарску документацију. Инспекција ће санкционисати сваки појединачни случај у којем се утврди да животиње не посједују идентификационе ушне маркице, нити пратећу документацију прописану за транспорт истих.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh