РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:27 11.10.2019

Шести радно-консултативни састанак инспектора Републике Српске и Републике Србије

Представници Инспекторат Републике Српске, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије - Сектор за инспекцијски надзор и Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај Аутономне покрајине Војводина - Одјељење за инспекцијски надзор, одржали су 09. и 10. октобра 2019. године у Вишеграду шести радно-консултативни састанак.

Данијела Батар, вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске истакла је да су резултати досадашње сарадње најбољи доказ опредјељености ових институција да заједничким радом у различитим областима инспекцијског надзора, унапређењем инфраструктуре и сузбијањем нелегалног рада, пруже пуну подршку домаћим привредницима и економском развоју.

Подршку активностима контролних органа дале су и Владе Републике Српске и Републике Србије, те је на заједничкој сједници одржаној у фебруару ове године потписан Меморандума о размјени искустава у области инспекцијског надзора, између Инспектората Републике Српске и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије.

С обзиром на привредну сарадњу коју међусобно остварују Република Српска и Република Србија, значај инфраструктурних објеката у међудржавној зони који су од заједничког интереса, као што су хидроелектране, мостови, бране, као и транспорт и руковање опасним материјама, синхронизовано дјеловање и усаглашен приступ контролних органа Србије и Републике Српске су од кључног значаја за остваривање позитивних резултата рада.

Зоран Павловић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије указао је на значај ове сарадње у циљу унапређења привредног окружења, као и за сам рад контролних органа. Заједничке акције, размјена података којима инспекције располажу, те информација о законским рјешењима и примјени прописа, од великог су значаја посебно у борби против сиве економије.

Заједнички координисане контроле у великој мјери су сузбиле нелегалан међународни превоз путника на релацији Београд-Сарајево-Београд. Као резултат ових контрола од стране надлежних органа БиХ, нелегалним превозницима су изрицане мјере забране приступа на територију БиХ. Попуњеност аутобуса на редовним линијама је повећана за 40-50 одсто.

У области жељезничког саобраћаја, на туристичкој прузи Вишеград-Мокра Гора синхронизованим предузимањем мјера од стране инспекције Србије и Републике Српске отклоњени су недостаци, те је у потпуности омогућен саобраћај на цијелој дионици.

У оквиру дводневне посјете инспектори Републике Српске су у пратњи колега из Србије вршили контролу међународног превоза путника и робе на граничном прелазу, контролу високе бране Хидроелектране Вишеград у дијелу поштивања услова из еколошке дозволе, енергетских објеката са опасним материјама, те редовног техничког осматрања високе бране.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh