РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:35 30.10.2012

Симпозијум о правима интелектуалног власништва

Директор Инспектората Републике Српске Живан Делић учествовао је на Међу-регионални симпозијуму о правима интелектуалног власништва који је одржан 23. и 24. октобра 2012. године у Кишињеву, главном граду Молдавије.

Симпозијуму на којем су учествовали представници царина, полиције и тржишних инспекција 35 земље Европе и Азије, одржан је у организацији Свјетске организације за интелектуално власништво (WИПО) и Државне агенције за интелектуално власништво Републике Молдавије (АГЕПИ).

Предавачи из земаља Европске уније, WИПО и Међународне мреже против кривотворења (РЕАЦТ) представили су најбоље праксе и начине заштите права интелектуалног власништва, као и најчешће проблеме у овој области, као што је проблем пиратерије на Интернету, праћење малих пошиљки кривотворене робе, незаинтересованост носилаца права, еколошки прихватљиво уништавање кривотворене робе и подизање свијести људи о правима интелектуалног власништва.

Учесници Симпозијума презентовали су извјештаје о стању права интелектуалне својине у својим земљама и најчешћим проблемима са којима се сусрећу органи задужени за заштиту тих права.

Једна од тема био је и документ Спровођење права интелектуалног власништва у земљама у транзицији" у којем су представљени правни оквири и праксе у области спровођења права интелектуалног власништва.

Учесници Симпозијума нагласили су да је оваква размјена искустава и дискусије о овој теми од изузетног значаја за заштиту права интелектуалног власништва, а самим тим и за привредни развој, заштиту здравља и безбједност грађана.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh