РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Сузбијање нелегалног превоза путника

Републичка саобраћајна инспекција је у протеклих мјесец дана у оквиру активности на сузбијању нелегалног превоза путника на територији Републике Српске, у седам случајева утврдила да су физичка лица обављали дјелатност превоза путника супротно одредбама Закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске.

Наиме, такси превозници у складу са законом могу вршити превоз лица између двије јединице локалне самоуправе са повратном празном или повратном вожњом истих путника, код којих је цијена превоза уговорена и за који је унапријед издата возна карта. Из наведене одредбе произилази да такси превозник не смије укрцати путнике у Бања Луци за Кнежево, односно Мркоњић Град или Шипово, које претходно није довезао из наведених јединица локалне самоуправе.

Због почињених прекршаја инспектори су поднијели пет захтјева за покретање прекршајног поступка пред надлежним судом, изрекли четири мјере привремене забране вршења такси дјелатности и четири мјере привременог искључења возила до окончања управног поступка, те изрекли и једну новчану казну.

Лица у прекршају затечена су на путним правцима Шипово-Мркоњић Град-Бања Лука и Кнежево-Бања Лука, који су идентификовани као трасе и локације нелегалног превоза путника.

Важно је истаћи да је повећан ниво сарадње путника са надлежним инспекторима и да су њихови искази допринијели утврђивању почињеног прекршаја. Искључење возила вршено је на основу исказа путника и предочења доказа о кориштењу јавног превоза, аутобуса, приликом доласка у Бања Луку, што значи да такси превозник није довезао путнике затечене у контроли и не може да их вози у повратној вожњи.

Контроле су вршене уз подршку припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и саобраћајне инспекције Града Бања Лука, који су сагласно Закључку Владе Републике Српске у пуном капацитету сарађивали са Инспекторатом, те у сарадњи са Удружењем путничког саобраћаја Привредне коморе Републике Српске, у смислу идентификације нелегалних превозника.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh