РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:43 28.04.2009

Свјетски дан безбједности и здравља на раду

сафедаy-енПоводом обиљежавања 28. априла, Свјетског дана безбједности и здравља на раду који је установила Међународна организација рада, Инспекторат Републике Српске апелује на послодавце и раднике да сигурност и заштита здравља на раду буду основ и почетак сваке радне активности. Човјек својим радом свакодневно доприноси развоју и напретку друштва, у том смислу здраво и сигурно радно мјесто осигураће нам здраве и способне раднике који ће градити просперитетно друштво. На својим радним мјестима радници су свакодневно изложени разним опасностима и ризицима. Примјеном Закона о заштити на раду те опасности се могу свести на најмању мјеру.

Закон о заштити на раду је ступио на снагу у јануару 2008. године. Новим законом више пажње је посвећено превентивним мјерама, а у циљу спријечавања настанка повреда или оштећења здравља радника. Једна од најзначајнијих новина је обавеза послодавца да за свако радно мјесто изврши процјену ризика и донесе Акт о процјени ризика, који садржи опис процеса рада са процјеном ризика од повреда и/или оштећења здравља на радном мјесту, у радној средини и мјере за отклањање или смањење ризика ради побољшања заштите и здравља на раду, а рок за доношење акта је јули 2009. године. Инспектор рада и заштите на раду пружа савјетодавну помоћ и консултује се са послодавцима, радницима и радницима за заштиту и здравље на раду да би се побољшао начин остваривања права и испуњавања дужности у вези са безбједности и здрављем на раду.

У 2007. години из области заштите на раду инспектори су извршили 1.195 контрола од чега је 61% било неуредно, а у 2008. години извршено је 1.614 контрола од чега је 44% било неуредно. Поређењем извјештаја за ове периоде видљиво је да се број контрола повећао, а број неправилности утврђених тим контролама значајно смањио.

У циљу дизања свијести послодаваца и радника о значају безбједности и здравља на раду Инспекторат Републике Српске је прошле године организовао медијску кампању под називом „Радимо, али безбједно". Основни циљеви кампање били су: смањити број повреда на раду, професионалних болести у вези са радом, а у том смијеру и смањити привредне губитке.

Према принципима Сеулске декларације о безбједности и здрављу на раду коју су 29. јуна 2008. године потписали представници 46 земаља и организација из цијелог свијета право на безбједно и здраво радно окружење треба бити препознато као основно људско право. Побољшање безбједности и здравља на раду позитивно утиче на мотивацију радника, продуктивност рада, те економски и социјални развој друштва. У том циљу послодавци и радници треба да се придржавају мјера безбједности и заштите здравља на раду и да свакодневно раде на њиховом унапређивању.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh