РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:53 16.03.2015

Свјетски дан права потрошача

Поводом 15. марта, Свјетског дана права потрошача, тржишна инспекција Републике Српске позива потрошаче, Удружења за заштиту потрошача, представнике медија, те све релевантне учеснике, да заједничким напорима и даље континуирано раде на унапређења права потрошача.

Иако су у протеклим годинама направљени значајни помаци по питању освијештености самих потрошача о њиховим правима, гдје су и трговци показали већи ниво одговорности према потрошачким правима и даље има простора и потребе да се овај вид права подигне на још виши ниво.

Свим грађанима заједничко је то да се свакодневно налазе у улози потрошача и очекују да роба, односно услуга коју плаћају, има декларисани квалитет, да је производ безбједан и исправан.

Тржишна инспекција Републике Српске свакодневно провјерава поштивање права потрошача као што су: издавање рачуна, истицање продајних цијена, декларисање производа, посједовање гаранције и техничког упутства и друго. Инспектори у овим контролама дјелују превентивно и предузимањем мјера спречавају да дође до повреде права потрошача.

У 2014. години републичка тржишна инспекција је извршила преко 6.250 контрола и у 1.519 случајева утврдила разне врсте неправилности. У циљу отклањања утврђених недостатака субјектима контроле изречене су 864 управне мјере, док је због почињених прекршаја изречено 1.350 прекршајних мјера.

Од укупног броја контрола, по различитим пријавама потрошача извршена је 641 ванредна инспекцијска контрола, гдје су у 211 случајева или 33% утврђене неправилности, због чега су инспектори предузели 129 управних и 189 прекршајних мјера. Од поменутог броја, по конкретним рекламацијама потрошача којима су тражили заштиту индивидуалних потрошачких права извршено је 68 контрола, а најчешће је ријеч о неприхватању рекламација за техничке производе, одјећу, обућу, комуналне услуге и слично. У 49 случајева утврђено је да су рекламације биле оправдане. У току вршења инспекцијске контроле 38 рекламација је уважено и ријешено на лицу мјеста, док су у 11 контрола инспектори издали осам рјешења о отклањању неправилности, шест прекршајних налога и поднијели једну прекршајну пријаву. У преосталих 19 контрола утврђено је да рекламације потрошача нису биле оправдане.

Потребно је да се потрошачи боље едукују како би знали заштитити своја права, али и како би се упознали са обавезама које они морају поштовати. Едукован потрошач је најбоље заштићен потрошач.

Остварена је добра сарадња са Министарством трговине и туризма, Удружењима потрошача и осталим носиоцима заштите потрошача.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh