РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Техничка инспекција за шест мјесеци извршила 867 контрола

Републичка техничка инспекција је за шест мјесеци 2014. године извршила 867 контрола, гдје је у 159 случајева утврдила неправилности. Субјектима контроле су изречене 143 управне мјере у циљу отклањања утврђених пропуста, због почињених прекршаја издата су 24 прекршајна налога у вриједности од 89.700 КМ, док је пред надлежним судовима поднијето 12 захтјева за покретање прекршајног поступка.

У области електроенергетике контролисана је производња, пренос и дистрибуција електричне енергије, као и већи крајњи потрошачи. Утврђене неправилности односе се на техничку исправност електро-енергетских објеката, редовност њиховог одржавања, вршење периодичних мјерења и испитивања, вођење евиденција, примјену техничких норматива и друго. На објектима који су у функцији преноса електричне енергије није било већих хаваријских стања и застоја, изузев оштећења која су проузрокована поплавама у мају мјесецу, што се посебно односи на ЕД „Електробијељина" и „Електродобој".

У области термоенергетике контролисане су стабилне и покретне посуде под притиском, котловска постројења, транспортни гасоводи и друго. Прегледано је 6.566 разних посуда под притиском и у 177 случајева утврђене су неправилности. Пропусти који су уочене при спољашњем прегледу односе се на неисправност мјерних уређаја, рокове баждарења, промјену облика и геометрије при хладној проби, лошу антикорозивна заштита и друго. Код унутрашњег прегледа констатоване су нечистоће које нису омогућиле преглед варова и утврђивање квалитета површине основног материјала, деформације усљед термичких оптерећења и слично.

У области рударства контролисани су субјекати који се баве експлоатацијом минералних сировина и који врше услуге у области рударства, као и објекта у саставу рудника. Утврђене неправилности односиле су се на непридржавање техничких норматива и мјера заштите при експлоатацији минералних сировина, усклађеност рударских радова са одобреним рударским пројектом, обезбјеђење одобрења за извођење радова по пројектно-техничкој документацији, уједначавање квалитета лежишта у циљу рационалног искориштавања и друго. У посматраном периоду у рудницима је забиљежена једна повреда радника са смртним исходом и шест тежих повреда.

У области геологије, контролом субјеката који се баве геолошким пословима, констатоване неправилности односиле су се на обезбјеђење потребних стручних кадрова и квалитет и ажурност геолошке техничке документације при извођењу рударских геолошких радова и осталих начина истраживања лежишта минералних сировина.

У контролама у области нафте и гаса извршено узето је 825 узорака за анализу квалитета течних нафтних горива, од чега осам узорака није било усаглашено са БАС стандардима.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh