РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:38 14.05.2013

Тржишна инспекција

1. У којим врстама објеката је обавезно посједовање књиге рекламација ?

Према Закону о заштити потрошача у Републици Српској књига рекламација је обавезна у свим објектима у којим се на комерцијалној основи врши дјелатност продаје робе или пружају услуге. С обзиром на обавезу посједовања књиге утисака у угоститељским објектима, гдје се садржај књиге утисака преклапа са садржајем и има исти смисао као књига рекламација, нема потребе вођења посебне књиге рекламација у угоститељским објектима, јер је Закон о угоститељству, посебан закон за област угоститељства у односу на Закон о заштити потрошача у Републици Српској.

2. У којим објектима је обавезно посједовање рјешења/одобрења локалне управе за обављање дјелатности, кад се имају у виду одредбе Закона о привредним друштвима ?

Имајући у виду одредбе специјалних закона као што су Закон о трговини (члан 5.) и Закон о угоститељству (члан 6.), прописано је обавезно прибављање одобрења за сва правна лица која обављају дјелатност трговине и угоститељства, као и у другим случајевима када је то предвиђено специјалним материјалним прописом.

3. Да ли је за обављање дјелатности покретне трговине и трговине од мјеста до мјеста потребно одобрење јединице локалне самоуправе за продају на њеном подручју ?

Према одредбама Закона о трговини (члан 5., а везано за члан 36. став 2.) и члан 39. Правилника о минимално- техничким условима у погледу пословног простора, опреме, уређаја и потребне стручне спреме за обављање трговинске дјелатности, за обављање ових дјелатности, мора се прибавити посебно одобрење од сваке локалне управе на чијем подручју се обављају дјелатности.

4. На који начин могу да заштитим своја права као потрошач у случају недостатка на купљеном производу или извршеној услузи ?

Законом о заштити потрошача Републике Српске (члан 25. став 2.) прописано је да потрошач има право да поднесе рекламацију у писаном облику, у случају недостатка на производу или услузи, погрешно зарачунате цијене и других недостатака.

У складу са чланом 26. став 2. поменутог закона ако је недостатак видљив потрошач је обавезан свој захтјев доставити у писаној форми у року од осам дана од дана преузимања производа или обављене услуге. Ако трговац не оспорава недостатак, дужан је у складу са чланом 28. Закона о заштити потрошача у Републици Српској без одгађања да удовољи захтјеву потрошача, а уколико оспорава недостатак дужан је да потрошачу одговори у писаној форми у року од осам дана од дана пријема захтјева. Потрошач је дужан да уз захтјев достави копију рачуна.

5. Шта да радим и какав је поступак инспектора, кад трговац оспорава недостатак на производу или услузи код рекламације?

У случају кад трговац оспорава недостатак, а потрошач не одустаје од свог захтјева, према одредбама члана 29. Закона о заштити потрошача у Републици Српској, стручно мишљење о оправданости захтјева даје овлаштени судски вјештак или овлаштена тијела у Републици. Ако се вјештачењем докаже недостатак на производу или услузи, трошкове у том случају вјештачења сноси трговац. Уколико трговац и даље буде одбијао да поступи по основаној рекламацији потрошача инспектор ће на писани захтјев потрошача донијети рјешење којим ће трговцу наложити да испуни оправдан захтјеве потрошача, одредити начин испуњења захтјева и рок за поступање. (Члан 139. Закона о заштити потрошача у Републици Српској).

6. Да ли је законом дозвољено формирање цијена у износу од нпр 3.99 КМ, с обзиром да не постоје апоени од 1 пфенинга?

Централна банка Босне и Херцеговине је 2007. године донијела Смјернице о заокруживању износа за плаћање у готовинском платном промету („Службени гласник Републике Српске", број: 111/07), на основу којих се цијене заокружују на сљедећи начин:

  • 1 и 2 фенинга на 0 фенинга
  • 3 и 4 фенинга на 5 фенинга
  • 6 и 7 фенинга на 5 фенинга
  • 8 и 9 фенинга на 10 фенинга

Овим Смјерницама је дефинисано да се заокруживање цијена регулише на наведени начин, док се не стекну услови за издавање конвертибилне марке, апоена 1 пфенинг.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh