РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:30 22.10.2013

Тржишна инспекција на конференцији о заштити интелектуалне својине

мала-1На Влашићу је 17. и 18. октобра 2013. године одржана конференцији о теми Заштита интелектуалне својине - позитивни утицај на економију и конкурентност Босне и Херцеговине", на којој је учествовала републичка тржишна инспекција Републике Српске.

На конференцији су учествовали и представници Владе Републике Српске, Агенције за информационо друштво Републике Српске, инспекцијских органа Федерације Босне и Херцеговине, судских органа, пројекта европске уније за заштиту права интелектуалне својине, те Асоцијације композитора и музичких стваралаца БиХ.

мала-2У оквиру панел дискусије, у којој је између осталих учествовала и Борка Суртов, главни републички тржишни инспектор Републике Српске, присутни су имали прилику да се упознају са практичним примјерима инспекцијског надзора у области заштите интелектуалне својине. Презентоване су активности инспекције, резултати инспекцијског надзора, потешкоће са којима се инспектори сусрећу у раду на терену, али и приједлози за побољшање стања у овој области.

Миодраг Марковић, вођа тима ЕУ ИПР пројекта Подршка институцијама у систему провођења права интелектуалне својине у Босни и Херцеговини" упознао је учеснике конференције са циљевима пројекта, његовим фазама, активностима које су у току, те организацијама укљученим у пројекат. Основни циљ пројекта је пружити помоћ институцијама надлежним за провођење права интелектуалне својине у БиХ у достизању норми провођења права интелектуалне својине у Европској унији.

Представници судских органа упознали су присутне са активностима и радом суда у рјешавању питања из области заштите интелектуалне својине и презентовали конкретне примјере пресуда из праксе.

Размјена искустава учесника конференције, те разматрање кључних питања на панел дискусији резултирали су предлагањем закључака конференције који би требали допринијети унапређењу ефикасности надзора у области заштите интелектуалне својине.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh