РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:38 10.10.2013

Тржишна инспекција у студијској посјети Великој Британији

мала-1Игор Милуновић, замјеник директора Инспектората Републике Српске и Борка Суртов, главни републички тржишни инспектор боравили су од 30. септембра до 04. октобра 2013. године у студијској посјети институцијама надлежним за надзор над тржиштем и заштиту потрошача у Великој Британији, која је организована у оквиру ИПА 2009 Тwиннинг пројекта Подршка Агенцији за надзор над тржиштем БиХ и систему надзора над тржиштем у БиХ".

У студијској посјете боравило је десет представника из система надзора над тржиштем у Босни и Херцеговини, и то из Агенције за надзора над тржиштем БиХ, Инспектората РС, Инспектората ФБиХ, Инспектората Брчко дистрикта БиХ и Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Током петодневне посјете, делегација Босне и Херцеговине сусрела се са представницима бројних органа и организација које су дио система надзора над тржиштем у Великој Британији.

За делегацију БиХ уприличен је састанак са представницима Грађанског савјетодавног бироа, непрофитне организације, која се бави савјетовањем грађана у разним областима, укључујући и област заштите потрошача. Организована је посјета и Вијећу за електричну безбједност, које је такође непрофитна организација и бави се промовисањем безбједности и добре праксе у области сигурности електричних производа, као и заштитом потрошача у овој области.

Представници БиХ посјетили су и Одјел за пословање, иновације и вјештине, који је владин орган задужен за економски развој, промовисање трговине, повећање иновација и помоћ људима у започињању и развоју пословања. У посјети Регулаторној служби округа Ворчестер, владиној служби надлежној за провођење великог броја прописа, који покривају и сегмент заштите потрошача, присутни су посјетили и просторије лабораторије за испитивање безбједности потрошачких производа, која је акредитована према стандарду ИСО 17025.

Учесници студијске посјете имали су прилику да се упознају и са активностима Организације за боље провођење прописа, која је као владин орган надлежна за унапређење и креирање једнаког приступа у провођењу прописа, укључујући и побољшање рада инспекцијских органа у Великој Британији, као и са практичном организацијом и радом инспекцијских органа у округу Сафок.

мала-2Представници БиХ су имали прилику да обиђу и луку у Феликстоу, која је највећа лука у Великој Британији са прометом од 3,7 милиона контејнера годишње, те да се упознају са начином контроле непрехрамбених производа при увозу. Присутнима је презентован и царински систем Велике Британије, те механизми координације и сарадње између инспекцијских и царинских органа.

Информације и практична знања о законским рјешењима и пракси Велике Британије у области надзора над тржиштем, а која су учесници стекли у овој студијској посјети, значајно ће допринијети унапређењу квалитета и ефикасности надзора над тржиштем у Републици Српској.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh