РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Тржишна инспекција за шест мјесеци извршила 2.822 контроле

Републичка тржишна инспекција је за шест мјесеци ове године извршила 2.822 контроле, од чега је 663 или 24% било са неправилностима. Пословним субјектима изречено је 345 управних мјера у циљу отклањања неправилности, издата су 622 прекршајна налога у вриједности од 318.863 КМ и поднесене двије прекршајне пријаве.

Инспекција свакодневно контролише да ли се субјекти придржавају одредби прописа, као што су: издавање рачуна, истицање продајних цијена, декларисање производа и друго. У овим контролама инспектори дјелују превентивно и предузимањем мјера спрјечавају да дође до повреде права потрошача.

У посматраном периоду издавање рачуна контролисано је 2.217 пута и у 270 случајева (12%) утврђено је да пословни субјекти нису испоштовали ову законску одредбу. Најчешће је ријеч о објектима који се баве прометом прехрамбене и непрехрамбене робе, те објектима који обављају дјелатност пружања услуга исхране и пића.

Извршено је 2.266 контрола цијена и у 217 случајева утврђене су неправилности, које су се у око 84 % случајева односиле на истицање цијена, у смислу да исте нису биле видно истакнуте и доступне потрошачима. У мањем броју случајева утврђено је да цијене нису биле формиране на прописани начин или да се трговци приликом продаје нису придржавали формираних и истакнутих цијена. У мају и јуну посебан акценат био је на примјени Одлуке о прописивању мјера непосредне контроле цијена, као и контроли објеката у којима се продаје грађевински материјал за који се претпоставља да би могло доћи до повећања цијена због повећане тражње, из разлога санације штета изазваних поплавама. Инспектори на терену нису утврдили случајеве повећања цијена.

У 1.806 извршених контрола декларација, у свега осам случајева утврђено је да њихов садржај није био у складу са законом, те је привремено до отклањања недостатака, ван промета стављена обућа у вриједности од 43.396 КМ. Такође, због не посједовања доказа о поријеклу робе, одузета је обућа у вриједности од 8.370 КМ.

По конкретним рекламацијама потрошача извршено је 30 контрола, од чега је у 18 случајева утврђено да су рекламације биле оправдане. У току вршења инспекцијске контроле 12 рекламација је уважено и ријешено на лицу мјеста, док су у шест контрола инспектори издали пет рјешења и шест прекршајних налога у вриједности од 7.100 КМ. У преосталих 12 контрола утврђено је да рекламације потрошача нису биле оправдане.

У области надзора безбједности производа извршено је 37 контрола и у три случаја су утврђене неусклађености у смислу ризик од струјног удара и пожара, те су по налогу инспекције са тржишта повучена 32 комада продужних каблова, 21 комад кварцних собних гријалица и 14 комада електричних пегли.

У области заштите интелектуалне својине извршена је 21 контрола и у пет случајева утврђене су неправилности у области посједовања и кориштења компјутерских програма у комерцијалне сврхе, гдје је пословним субјектима рјешењем наложено да отклони неправилности, на начин да изврше легализацију софтвера које користе.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh