РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:18 24.03.2016

У 2015. години затечено 970 радника на црно

Републичка инспекција рада је у 2015. години извршила 6.595 контрола и у 2.205 случајева утврдила разне врсте неправилности из области радних односа и заштите на раду. Послодавцима је изречена 1.821 управна мјера којима је наложено предузимање радњи у циљу отклањања неправилности, док је због почињених прекршаја издато 1.015 прекршајних налога у вриједности од 1.555.380 КМ и поднесена су 73 захтјева за покретање прекршајног поступка надлежним судовима.

Утврђене неправилности најчешће су се односиле на закључивање и отказ уговора о раду, вођење евиденција о дневној присутности радника на раду, пријављивање на обавезне видове осигурања, обрачун и рокове исплате плата, уручивање писменог обрачуна плате, радно вријеме, организовање и спровођење послова заштите на раду.

У 2015. години републичка инспекција рада је код послодаваца затекла 970 радника који нису имали закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања. Ангажовање радника на црно најчешће је присутно у области угоститељства и туризма, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним дјелатностима. У циљу откривања неправилности које се не могу утврдити у редовном радном времену, рад инспектора је често организован у поподневним смјенама, у радне дане, али и дане викенда. Такође, често су организоване и заједничке контроле са другим органима као што су Пореска управа Републике Српске и МУП.

У посматраном извјештајном периоду у области надзора инспекције рада догодила се 71 тежа повреда на раду (10 у шумарству и дрвној индустрији, три у електропривреди, 21 у грађевинарству и 37 у осталим дјелатностима) и четири повреде са смртним исходом (једна у шумарству и дрвној индустрији, једна у грађевинарству и двије у осталим дјелатностима).

Као најризичније дјелатности издвајају се шумарство и дрвна индустрија, грађевинарство и електропривреда. У категорију остале дјелатности сврстани су појединачни случајеви повреда на раду у областима као што су трговина, туризам, саобраћај, култура, комуналне дјелатности и друго, у којима повреде на раду нису изражена појава и у поређењу са претходним годинама немају тренд континуитета.

Важно је напоменути да се у повреде на раду убрајају и повреде које се догоде приликом доласка на посао и одласка с посла, што значи да се нису догодиле на конкретном радном мјесту и нису у директној вези са провођењем мјера заштите на раду од стране послодавца. Примјери таквих повреда су лом руке радника због леда на тротоару, пад са бицикла приликом доласка на посао или повређивања радника усљед физичког напада трећег лица.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh