РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:41 15.02.2017

У Приједору утврђен вирус подтипа H5N8 и до сада нису забиљежени случајеви заразе људи овим вирусом

Резултати анализе узорака перади обољеле од птичијег грипа у домаћинству на подручју Града Приједора, а коју је извршила лабораторија Ветеринарског факултета у Сарајеву, потврдила је да је на жаришту високо патогене инфлуенце птица утврђен вирус H5N8, о чему је обавијештен је Заједнички центар за контролу болести.

Присуство овог вируса је у претходним мјесецима утврђено и у другим земљама у Европи и региону, а у складу са извјештајем Свјетске здравствене организације из новембра 2016. године, до сада нису утврђени случајеви заразе људи овим вирусом, али се у теорији не може искључити у потпуности. Узорци са жаришта ће бити упућени на конфирмацију и у референтну лабораторију ЕУ.

И даље је потребно спроводити све прописане мјере превенције на спречавању ширења ове болести, како би се смањила штета која настаје као резултат вируса, јер болест ствара велике економске губитке. Власницима живине препоручује се да перад држе у затвореним објектима како би се спријечио контакт са дивљим птицама, да храна и вода коју користе животиње буде смјештена у просторије које нису доступне дивљим птицама, да се избјегава кретање и премјештање животиња.

Апелујемо на власнике да уколико уоче било какве промјене на животињама или угинуле дивље птице, без одлагања обавијесте ветеринара и ветеринарску службу, како би се предузеле превентивне активности у циљу раног откривања и сузбијања болести.

Санирано жариште птичијег грипа на подручју Града Приједора и утврђен план мјера за спречавање ширења болести

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh