РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:29 13.08.2018

У првом полугодишту забрањен увоз за 19 пошиљки хране

Надлежне инспекције инспектората Републике Српске су у првом полугодишту 2018. године у спољнотрговинском промету приликом увоза извршиле 29.357 контрола пошиљки хране. Поред провјере пратеће докуметације пошиљке, инспектори врше и органолепрички преглед (изглед, мирис, боја, декларације) и узорковање хране за лабораторијске анализе, на принципу процјене ризика.

У посматраном периоду у контроли увоза хране инспектори су узели 1.954 узорка за лабораторијску анализу здравствене исправности и квалитета. Након извршених анализа за 19 пошиљки хране забрањен је увоз и наложено уништавање или поврат добављачу, из разлога микробиолошке или хемијске неисправности, неодговарајућег квалитета, непотпуног или неадекватног декларисања.

Пропусти су утврђени код различитих производа као што су кондиторски производи поријеклом из Србије и Турске, дијететски производи из Словачке, орашасти плодови поријеклом из Ирана, Мађарске и Шпаније, прерађевине од поврћа поријеклом из Португалије и Пољске, и друго.

У складу са процијењеним ризиком од неправилности израђује се оперативни план узорковања, којим се идентификују потенцијалне неправилности код различитих врста производа, те се анализама захтијева испитивање параметара који представљају највећи ризик код одређеног производа. Нпр. највећи ризик код воћа и поврћа представља недозвољена количина пестицида и тешких метала и управо су то параметри на које се врше анализе ове врсте хране.

Посебна пажња инспектора усмјерена је на производе код којих је у претходним контролама утврђена нека неправилност, производе који су специфични за поједина годишња доба, производе за које у земљама региона постоје извјесни ризици или су утврђене неправилности и слично.

Важно је нагласити да се пошиљке које се узоркују за анализу не пуштају у промет прије добијања лабораторијских резултата. Тек након добијања резултата анализе, ако је иста уредна, инспектор доноси Рјешење којим се дозвољава пуштање у промет. На основу свега наведеног можемо рећи да се на тржишту Републике Српске прометује контролисана храна.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh