РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:57 13.11.2013

Учестале крађе саобраћајних знакова

На магистралном путу М-19 Хан Пијесак-Љубогошта (Пале), настављен је тренд отуђења саобраћајне сигнализације, који је евидентан још од марта 2010. године. Републичка саобраћајна инспекција је у протеклим годинама у више наврата управљачу пута, Јавном предузећу „Путеви РС" налагала обнављање отуђене вертикалне саобраћајне сигнализације. Међутим, након извјесног времена несавјесни грађани би отуђили новопостављене знакове.

Рјешењем Републичког саобраћајног инспектора од 26.08.2013. године, поново је наложена обнова отуђене вертикалне саобраћајне сигнализације. С тим у вези извршена је поставка 75 саобраћајних знакова, који су за разлику од претходних препознатљиви. Означени су жигом односно утиснутом ознаком путног правца, дионице, шифре знака и јединственим бројем знака.

Непосредно након окончања послова обнове саобраћајне сигнализације, редовним обиласком пута у периоду од 01.10. до 14.10.2013. године, утврђено је отуђење 61-ог новопостављеног саобраћајног знака. Остало је свега 11 знакова који се налазе у дијелу насеља.

Надлежни органи, управљач пута и предузеће за одржавање пута, редовно су извјештавали надлежне органе Министарства унутрашњих послова Републике Српске о појави кривичног дјела које угрожава редовно и безбједно одвијање саобраћаја.

Инспекторат Републике Српске је од стране Управе криминалистичке полиције, Министарства унутрашњих послова Републике Српске још 2011. годинеобавијештен да су предузете криминалистичко-оперативне мјере и радње, и да је по истом обавијештено надлежно тужилаштво, те да ћемо о тим сазнањима бити благовремно обавијештени.

Данас смо у још тежој ситуацији. Починиоци кривичних дјела су охрабрени чињеницом да још увијек нису санкционисани, нити процесуирани од стране надлежних истражних органа, а учесници у саобраћају су и даље потенцијално угрожени на дионици магистралног пута М-19 јер саобраћајна сигнализација у којој доминирају знакови изричитих наредби (брзине, забране ограничења) не гарантује безбједан саобраћај.

Даље активности на обнови сигнализације губе смисао, уколико се хитно не пронађу отуђени знакови и санкционишу починиоци кривичних дјела.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh