РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:59 14.05.2013

Шумарска инспекција

1. Коме се могу обратити уколико ми као физичком лицу и власнику шуме познато или непознато лице изврши сјечу стабала у мојој приватној шуми?

Послове заштите, чувања и коришћења шума у приватној својини обављају власници, а заштиту шума од противправног присвајања, коришћења, уништавања и других незаконитих радњи (одлагање отпада и отровних штетних материја, загађивање шума, уништавање граничних ознака и друго) обезбјеђују власници шума, односно корисник шума и шумског земљишта у својини Републике. Власници шума и корисник шума и шумског земљишта у својини Републике дужни су обезбиједити непосредно чување шума.

У случају да је приватним власницима шума извршена нека од напријед наведених радњи, поступак је исти као да се ради о били којој другој имовини, односно потребно је да власник обавијести надлежни полицијски орган или тужилаштво, као и извршиоца стручно-техничких послова у ЈПШ Шуме РС (Референта за приватне шуме у припадајућем шумском газдинству). Поред тога власницима на располагању стоји могућност да тужбом код надлежног суда покрену парнични поступак за надокнаду штете.

2. Коме да се обратим у случају кршења статутарних одредби Ловачког удружења или Ловачког савеза РС, а на начин да сам брисан из чланства Ловачког удружења, да је руководство Ловачког удружења изабрано нелегално и слично ?

Рјешавање ових питања није у надлежности Републичке шумарске инспекције. Подносиоци оваквих иницијатива своја права могу остварити преко органа Ловачког удружења или Ловачког савеза РС, а у крајњем случају и путем надлежног суда.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh