РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:13 21.10.2015

Шумарска инспекција одузела 3.165м3 дрвних сортимената

Републичка шумарска инспекција је у овој години до средине октобра 2015. године у оквиру планских задатака, ванредних контрола извршених по разним основама и активности на реализацији Акционог плана за сузбијање бесправних сјеча, крађа и нелегалног промета дрвних сортимената, одузела 3.165,30м3 разних шумских дрвних сортимената, чија вриједност се процјењује на 219.955 КМ.

Од укупне количине одузетих дрвних сортимената, 1.331.4м3 је одузето на постројењима за примарну прераду дрвета гдје је у контролама утврђено да затечени сортименти нису жигосани, обројчени, нити имају пратећи отпремни искази, што указује на то да је ријеч о бесправној сјечи. У посматраном периоду инспектори су запечатили пет пилана. Преостале количине су одузете у промету.

У наведеном периоду републичка шумарска инспекција је због разних неправилности утврђених у областима коришћења шума, узгајања и заштите шума, примарне прераде дрвета и другим, издала 540 прекршајних налога у укупној вриједности од 649.400 КМ. Због почињених прекршаја поднесено је и 11 прекршајних пријава, те пет кривичних пријава. Такође упућен је и велики број информација надлежним Центрима јавне безбједности и тужилаштвима о сумњи да би се у одређеним ситуацијама могло радити о кривичним дјелима, те да је за исте потребно провести додатне истраге.

У реализацији Акционог плана Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, активности шумарске инспекције проводиле су се у сарадњи са представници МУП-а и Интерне контроле ЈПШ Шуме Републике Српске".

Евидентно је да су заједничке активности свих релевантних учесника које су проведене у овој години дале добре резултате. У том смислу шумарска инспекција ће и у наредном периоду наставити контроле и предузимати све потребне мјере, укључујући и репресивне, са крајњим циљем да се шумским ресурсима Републике газдује еколошки одговорно, друштвено корисно и економски одрживо.

Наведено је могуће остварити само кроз стриктно поштивање прописа, планских докумената, предвиђених квота сјече, примјену предвиђених система газдовања и друго.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh