РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Шумарска инспекција одузела преко 143 м³ шумских дрвних сортимената

За првих шест мјесеци ове године републичка шумарска инспекција извршила је 821 контролу, од чега су у 272 случаја утврђене неправилности. Субјектима контроле издато је 160 Рјешења којима је наложено предузимање радњи у циљу отклањања неправилности, издане су 34 забране, а у 46 случајева извршено је одузимања шумских дрвних сортимената у укупном износу од 143,7 м³, чија се вриједност просјењује на око 10.450 КМ. Одузети шумски дрвни сортименти су у складу са Уредбом Владе Републике Српске предани „Робним резервама" Републике Српске.

Због почињених прекршаја издато је 129 прекршајних налога у износу од око 175.000 КМ, а надлежним судовима поднесене су три пријаве за покретање прекршајног поступка. Такође, Центрима јавне безбједности и тужилаштвима упућен је велики број информација о сумњи да би се у одређеним ситуацијама могло радити о кривичним дјелима, те да је за исте потребно провести додатне истраге. Центрима јавне безбједности је упућена 31 информација, тужилштвима три, а Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) једна информација.

Контролом услова за обављање дјелатности, у смислу посједовања лиценце и спуњености услова из Правилника о минималним условима које морају испуњавати извођачи радова у шумарству, утврђене су неправилности које су се односиле на недовољан број радника, квалификацију радника за еуковање одређеним механизованим средствима, посједовање употребних дозвола за постојећа механизована средства и вођење дневника за извођење радова.

У области коришћења шума неправилности су се односиле на реализацију извођачког пројекта за извођење радова на искоришћавању шума, прекорачење етата, промет шумских дрвних сортимената и технички пријем радова на искоришћавању шума.

У области заштите шума вршене су контроле заштите од биљних болести и штеточина, заштите од пожара, те чувања шума.

У области примарне прераде дрвета констатовано је значајно смањење постројења која се баве прорезом шумских дрвних сортимената, а због захтјева тржишта повећава се број субјеката који врше цијепање огрева. И даље је изражен проблем нелегалног рада постројења за примарну прераду дрвета у Сокоцу и Палама.

У области ловства, у току 2012. године уговори са већином корисника ловишта су истекли, те се истим газдује на основу Рјешења о привременој додијели ловишта на одрживо коришћење. Законом о лову, ловишта се на коришћење дају једном кориснику и исто или његов дио се не могу уступити другом кориснику или га дати у закуп. Инспекција је констатовала да већина шумских газдинстава која су корисници ловишта крше ову одредбу. Готово сва ловишта која су дата на коришћење шумским газдинствима имају неку врсту уговора са локалним удружењима, па чак и са више њих.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh