РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:31 08.10.2013

Унапређење стања у области заштите од пожара

Републичка инспекција за заштиту од пожара је за осам мјесеци ове године извршила 736 контрола. У 292 контроле утврђене су неправилности, те је субјектима контроле издато 246 Рјешења о отклањању неправилности, изречене су 32 мјере забране, а због почињених прекршаја издат је 31 прекршајни налог у вриједности од 25.832 КМ.

У односу на исти извјештајни период 2012. године проценат контрола са неправилностима у овој години је мањи за 11%, а у односу на 2011. годину за 8%. Континуирани рад Инспекције за заштиту од пожара значајно је утицао на унапређење стања у овој области, међутим послодавци често због недостатка финансијских средстава и даље недовољно пажње поклањају организовању послова заштите од пожара.

Највећи број контрола, укупно 646, извршен је у области противпожарне заштите у привредним и ванпривредним дјелатностима. Контролисани су објекти домова здравља, администрације, образовне установе, трговачки објекти, објекти културе и други. Контролама су обухваћени и објекти у којима се врши пуњење, складиштење, кориштење и промет запаљивих течности и гасова, као што су резервоари запаљивих материја, производни погони, бензинске пумпне станице.

Значајан број контрола извршен је и у области колективног становања, укупно 62 контроле у којима су контролисани дјечији вртићи, стамбени објекти, домови за старије особе и други.

Утврђени недостаци најчешће су се односили на нередовно испитивање ватродојавних система, хидрантске мреже, као и апарата за гашење почетних пожара. Такође, послодавци нису донијели Правилник заштите од пожара, нису провели обуку и провјеру знања радника за спровођење мјера заштите од пожара, те одредили одговорно лице за спровођење мјера заштите од пожара.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh