РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

09:58 19.02.2016

Уништено 180.000 садница малине

Под надзором фитосанитарне инспекције у Топлани у Градишци извршено је уништавање пошиљке садница малине у количини од око 180.000 комада, за које је утврђено да су заражене фитопатогеном бактеријом (Agrobacterium tumefaciens) која проузрокује рак коријена.

Фитосанитарна инспекција је 24.12.2015. године на подручју Републике Српске пресрела у промету пошиљку зараженог садног материјала малине поријеклом из Пољске, која је увезена преко граничног прелаза Изачић од стране увозника из Мостара. У спорној пошиљци увезено је 211.050 комада садница, од којих је значајан дио подијељен пољопривредним произвођачима на подручју Републике Српске и Федерације БиХ, а у моменту контроле у транспорту је затечено 16.000 садница.

Увидом у документацију пошиљке утврђено је ко су корисници којима су спорне саднице додијељене, те је трагом сљедивости у протеклим данима извршено прикупљање садница од крајњих корисника.

Квалитетно сјеме и садни материјал су основни предуслов за постизање високих и квалитетних приноса, због чега фитосанитарна инспекција Републике Српске врши континуиран надзор над њиховим прометом како приликом увоза, тако и у унутрашњем промету.

У 2015. години у контролама при увозу, фитосанитарна инспекција је прегледала 1.114 пошиљки сјемена пољопривредног биља и садног материјала, од којих је узето 209 узорака за лабораторијско испитивање квалитета и присуства штетних организама. У два случаја утврђене су неправилности код двије пошиљке сјемена, и то: грашка и озиме грахорице због тога што исте нису задовољавале прописане параметре квалитета, те је наложено њихово враћање пошиљаоцу. Прегледом пошиљки садног материјала нису утврђене неправилности.

Када је ријеч о унутрашњем промету, републичка фитосанитарна инспекција је до сада у два случаја на подручју општине Челинац налагала уништавање засада малине у укупној количини од око 32.000 садница, а због присуства штетног организма Agrobacterium tumefaciens. Увидом у документацију, утврђено је да су спорне саднице физичка лица набавила од произвођача из Федерације Босне и Херцеговине, те смо обавијестили надлежну федералну инспекцију ради предузимања мјера према произвођачу.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh