РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:45 19.12.2018

Уништено 970 комада производа који нису били безбједни за употребу

Републичка тржишна и здравствена инспекција су у овој години извршиле 102 контроле проактивног надзора непрехрамбених потрошачких производа који се прометују на тржишту Републике Српске. Контролисана су 92 модела различитих производа, као што су кафе апарати, продужни каблови, усисивачи, вентилатори, столице за вањску употребу, заштитна обућа, електричне пиле, плоче на бази дрвета за употребу у грађевинарству, дјечије играчке и друго.

Од 84 лабораторијски анализирана узорка, код 37 типова производа утврђене су неусклађености са прописаним условима безбједности.

У случајевима када је ријеч о административним недостацима, као што је недостатак упутства за употребу, непотпуна декларација или слично, инспекција је наложила отклањање недостатака, након чега су субјекти извршили усклађивање 2.411 комада производа како би испуњавали прописане норме.

Због неусклађености које се нису могле отклонити, као што су ризик од струјног удара, неадекватна заштитна функција или неодговарајући квалитет, са тржишта је повучено и уништено 971 комад производа, и то шест дјечијих ходалица, седам дјечијих оградица, 14 играчака са ласерском диодом, 211 кацига за бициклисте и кориснике скејтборда и котураљки, 14 комада котураљки, 62 ласеска показивача, 573 играчке због садржаја фталата, 28 продужних каблова, 41 столица за вањску употребу, осам тротинета и седам вентилатора.

Надлежне инспекције ентитета и Брчко Дистрикта, већ годинама уназад у сарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем БиХ реализују проактивне контроле непрехрамбених потрошачких производа, а у смислу примјене Закона о општој безбједности производа и припадајућих подзаконских аката. Инспектори врше административну и визуелну контролу производа, те узорковање за лабораторијско испитивање.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.

Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh