РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Уништено 530 комада небезбједних плутајућих помагала

У оквиру надзора над примјеном Закона о општој сигурности производа и Наредбе о личној заштитној опреми, Републичка тржишна инспекција је од јуна до септембра 2013. године провела пројекат проактивног надзора плутајућих помагала.

Инспектори су контролисала да ли се неусклађени непрехрамбени потрошачки производи налазе на тржишту Републике Српске. Контроле су обухватале административну провјеру документације, визуелну контролу производа и узорковање за лабораторијску анализу производа према захтјевима Наредбе о личној заштитној опреми и одговарајућег стандарда.

Извршено је шест контрола у којима је контролисано пет различитих модела плутајућих помагала и код четири модела су утврђене неусклађености. Одступања су се односила на то да контролисани производи нису били опремљени безбједносним неповратним вентилом на свакој комори за надувавање, није био наведен текст упозорења, пратеће ознаке и обавезна обавјештења, није означена величина у односу на распон тјелесне тежине корисника. Такође, утврђено је да контролисани производи нису безбједни јер не могу задржати намјењену заштитну функцију због могућности случајног отварања вентила и издувавања ваздушних комора, да обавјештења нису на једном од службених језика у употреби у БиХ, те да нема наведене обавезне информације о идентификацији произвођача или овлаштеног заступника.

Пословни субјекти извршили су усклађивање једног модела плутајућих помагала у количини од 59 комада, док су са тржишта повучена три модела и извршено је уништавање 530 комада плутајућих помагала.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh