РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

16:52 04.09.2013

Уништено преко 1.000 комада небезбједних непрехрамбених производа

Републичка тржишна инспекција је у сарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем Босне и Херцеговине у првој половини ове године провела заједничке пројекте надзора над примјеном Закона о општој сигурности производа („Службени гласника Босне и Херцеговине", број: 102/09), Наредбе о електричној опреми намијењеној за употребу унутар одређених напонских граница („Службени гласник Босне и Херцеговине", број: 98/09) и Наредбе о сигурности машина („Службени гласник Босне и Херцеговине", број: 04/10).

Циљ пројекта био је утврдити да ли се неусклађени непрехрамбени потрошачки производи: каблови, свјетиљке, фенови за косу итд. налазе на тржишту Републике Српске.

У овим контролама инспектори су првенствено контролисали увознике и уколико су резултати показали да су производи неисправни, системом сљедивости са тржишта су повучени сви опасни производи, а код неусклађених производа предузете су мјере на отклањању неправилности.

У пројекту проактивног надзора електричних свјетиљки опште намјене извршено је 5 контрола у којима су контролисана 4 различита типа електричних свјетиљки опште намјене. Инспектори су извршили административну и визуелну контролу производа и узели узорке за лабораторијско испитивање. Анализом је утврђено да два узорка нису испуњавала безбједносне захтјеве, те да за потрошаче представљају ризик од струјног удара и пожара. Надлежна инспекција је по том основу наложила повлачење и уништавање 990 производа.

У пројекту проактивног надзора продужних каблова за употребу у домаћинству извршено је 6 контрола у којима су контролисана 4 различита типа продужних каблова за употребу у домаћинству. Инспектори су извршили административну и визуелну контролу производа и узели узорке за лабораторијско испитивање. Анализом је утврђено да 3 узорка нису испуњавала безбједносне захтјеве, те да за потрошаче представљају ризик од струјног удара и пожара. У једном случају отклоњене су неусклађености и извршено је усклађивање 4 комада, док је са тржишта повучено и наложено уништавање 25 комада продужних каблова.

У пројекту проактивног надзора ручних електричних бушилица извршено је 7 контрола у којима је контролисана 7 различитих типова бушилица. Инспектори су извршили административну и визуелну контролу производа гдје су код 4 типа бушилица утврђене неусклађености у виду непотпуног упутства за употребу, непотпуне декларације и слично, и привремено је до отклањања недостатака са тржишта повучено 119 комада бушилица, након чеда су пословни субјекти извршили усклађивање производа.

У пројекту проактивног надзора ручних фенова за косу извршено је 5 контрола у којима је контролисана 5 различита типова ручних фенова за косу. Инспектори су извршили административну и визуелну контролу производа и узели узорке за лабораторијско испитивање. Анализом је утврђено да два узорка нису испуњавала безбједносне захтјеве, те да за потрошаче представљају ризик од струјног удара и пожара. Надлежна инспекција је по том основу наложила повлачење и уништавање 20 комада ручних фенова за косу.

Више информација о резултатима пројеката на нивоу Босне и Херцеговине, можете пронаћи на интернет страници Агенције за надзор над тржиштем Босне и Херцеговине.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh