РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Уништено више од 600 килограма меса без документације

У оквиру појачане контроле производње и промета намирница животињског поријекла, по налогу ветеринарске инспекције, протеклих дана у Републици Српској је уништено више од 600 килограма меса, које није имало одговарајућу документацију или није било прегледано.

Уништене намирнице нису имале печат ветеринарске инспекције као доказа извршеног ветеринарског прегледа меса намијењеног јавној потрошњи, нити је инспектору предочена ветеринарска документација, као доказ поријекла, хигијенске и здравствене исправности меса.

По налогу ветеринарске инспекције запечаћена је једна клаоница у општини Лакташи, а цјелокупна затечена количина меса је уништена. Такође, у Бијељини је у промету затечено и уништено 350 килограма меса, а у Приједору 272 килограма меса без ветеринарске документације и претходног ветеринарског прегледа на линији клања. У сва три случаја изречене су законом прописане казнене мјере.

У складу са Наредбом о појачаној инспекцијској контроли и узорковању сировина и производа животињског поријекла у поплавама угроженом подручју, коју је донијело ресорно министарство, инспекција на терену врши појачану контролу субјеката у пословању са храном у поплавама угроженом подручју, а који су регистровани за производњу, складиштење или трговину производима, сировинама и прехрамбеним производима животињског поријекла.

Основни циљ је превентивно дјеловање са акцентом на спречавање нелегалног промета и злоупотреба тренутне ситуације, посебно на подручју које је било захваћено поплавама. У свим случајевима када се установе поступци који могу представљати потенцијалну опасност за здравље људи и животиња предузимаће се ригорозне управне и казнене мјере.

Субјекти у пословању са храном, дужни су да обезбиједе здравствену исправност сировина и производа, у свим фазама производње складиштења и трговине и да спроводе појачану самоконтролу у објектима у којима послују, у погледу микробиолошких и физичко-хемијских критерија, као и остатака штетних материја, са посебним освртом на испитивања ради утврђивања квалитета намирница животињског поријекла. Уколико субјекти нису у могућности да обезбиједе потребне услове пословања дужни су одмах обуставити рад и о томе обавијестити министарство и Инспекторат Републике Српске.

У наредном периоду, активности ветеринарске инспекције ће бити настављене у подручјима захваћеним поплавама у смислу надзора над провођењем уклањања заосталих лешева, те систематског чишћења и дезинфекције објеката у којима су боравиле животиње, те праћења епизоотиолошке ситуације и поступања у свим случајевима појаве симптома болести или угинућа животиња, ради утврђивања узрока.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh