РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:21 06.10.2014

Уредна анализа узорака Дрине

Због акцидента изазваног излијевањем таложног муља из рудника „Столице" у Костајнику код Крупња, у Републици Србији, дошло је до повећане концентрације јаловине из одлагалишта прерађене руде антимона у ријеку Корениту која се улијева у Јадар, десну притоку Дрине. Тим поводом, водна инспекција Републике Српске је у циљу праћења параметара квалитета воде реципијента и ради предузимања адекватних инспекцијских мјера, путем овлаштене водопривредне лабораторије „Институт за воде" д.о.о. Бијељина извршила испитивање квалитета површинских вода, отвореног тока водног тијела ријеке Дрине. Узорковање је извршено на водотоку Дрине на лијевој обали, низводно од ушћа ријеке Јадар.

Лабораторијским анализама испитивани су основни физичко-хемијских параметри ин-ситу (температура, електро-проводљивост, растворени кисеоник, засићење воде кисеоником и концентрација водоникових иона) као и концентрације токсичних неорганских супстанци-метала растворених као што су: гвожђе, олово, кадмијум, цинк, бакар, арсен, жива, антимон и манган.

На основу резултата лабораторијских анализа утврђено је да је анализирани узорак уредан и да је у складу са класификацијом водотока, утврђеном на основу Уредбе о класификацији вода и категоризацији водотока („Службени гласник Републике Српске" број 42/01).

Како бисмо добили што поузданију оцјену квалитета, узорковање ће се извршити још два пута, зависно од хидролошких услова на терену, гдје ће се бар једно од узорковања обавити при смањеном хидролошком протицају.

У предметне активности укључена је и ЈУ „Воде српске" у дијелу њихових надлежности.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh