РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

19:07 03.11.2014

Уредни лабораторијски налази трећег узорка из Дрине

Анализом трећег узорка воде узетог из ријеке Дрине, потврђено је да се сви контролисани параметри налазе у прописаним границама. Узорковање је вршено због акцидента изазваног излијевањем таложног муља из рудника „Столице" у Костајнику код Крупња, Република Србија, гдје је дошло до повећане концентрације јаловине из одлагалишта прерађене руде антимона у ријеку Корениту која се улијева у Јадар, десну притоку Дрине.

Водна инспекција Републике Српске је у циљу праћења параметара квалитета воде реципијента и ради предузимања адекватних инспекцијских мјера, путем овлаштене водопривредне лабораторије „Институт за воде" д.о.о. Бијељина извршила испитивање квалитета површинских вода, отвореног тока водног тијела ријеке Дрине. Узорковање је извршено на водотоку Дрине на лијевој обали, низводно од ушћа ријеке Јадар, у насељу Амајлије.

Лабораторијским анализама испитивани су основни физичко-хемијских параметри ин-ситу (температура, електро-проводљивост, растворени кисеоник, засићење воде кисеоником и концентрација водоникових иона) као и концентрације токсичних неорганских супстанци-метала растворених као што су: гвожђе, олово, кадмијум, цинк, бакар, арсен, жива, антимон и манган.

Резултати прве анализе такође су били уредни, док су у другом узорку утврђена одступања у виду благог повећања садржаја олова и бакра, што је у складу са Уредбом о класификацији вода и категоризацији водотока предвиђено за водотоке ИВ класе, а ријека Дрина је у дијелу тока из којег је узет узорак сврстана у ИИИ класу.

У предметне активности укључена је и ЈУ „Воде српске" у дијелу њихових надлежности.

Републичка водна инспекција дописом се обратила и надлежним органима Републике Србије са захтјевом да нас обавијесте о конкретним мјерама које су предузете на терену у циљу санације узрока предметног акцидента, чиме би се отклониле и евентуалне даље посљедице.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh