РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

08:33 02.04.2019

Утврђен повећан садржаја пестицида у јагодама из Грчке

Фитосанитарна инспекција Републике Српске је у оквиру редовног прегледа пошиљке воћа при увозу, увознику са сједиштем у Федерацији Босне и Херцеговине забранила увоз пошиљке јагода поријеклом из Грчке, у количини од око 4.000 килограма, због повећаног садржаја пестицида.

Приликом прегледа пошиљке инспектор је на основу процјене ризика извршио узорковање за лабораторијску анализу, којом је потврђено повећано присуство пестицида Спиносад, изнад вриједности прописаних Правилником о максималним нивоима остатака пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла.

Узорковање воћа и поврћа приликом увоза у Републику Српску врши се како би се утврдило да ли је исто здравствено исправно и безбједно за људску употребу. Један од највећих ризик код ових производа представља између осталог и недозвољена количина пестицида, те је управо то параметар који се контролише путем анализа. Од почетка ове године фитосанитарна инспекција је приликом увоза узела око 300 узорака воћа и поврћа за лабораторијско испитивање.

У протекла три мјесеца инспекција је забранила и увоз три пошиљке мандарина поријеклом из Турске, у количини од преко 35.000 килограма, такође због утврђеног повећаног присуства пестицида Фенвалерат, изнад прописаних вриједности.

Када је ријеч о пестицидима, исти се користе у производњи већине врста воћа и поврћа, с тим да се морају користити дозвољена средства, у дозвољеним концентрацијама и поштивати каренца, односно вријеме које треба да протекне од третмана до употребе производа.

Циљ рада фитосанитарне инспекције је осигурати промет безбједних производа на тржишту Републике Српске, а на основу резултата можемо рећи да систем фитосанитарног надзора при увозу добро функционише.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh