РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

16:15 29.05.2015

Утврђена злоупотреба жига сира „Трапист“

Републичка тржишна инспекције је у оквиру редовне контроле промета робе, до сада у једном случају у промету затекла производе који носе назив сир „Трапист", а чији произвођач није Земљорадничка задруга „Ливач" која је једини носилац права на признање жига, чиме је почињен прекршај Закона о жигу Босне и Херцегиовине. Инспектор је рјешењем наложио да се затечена роба, чија се вриједност процјењује на 500 КМ, стави ван промета.

Ријеч је о производима: Сир Трапист полутврди,полумасни, мљекара Ливно; Сир Трапист Зденка; Сир Трапист Зелене Долине полутврди.

С обзиром да је мљекара Ливно на територији другог ентитета, о утврђеном чињеничном стању обавијестићемо надлежне контролне органе Федерације Босне и Херцеговине како би предузели мјере из своје надлежности.

Када је ријеч о произвођачима из других држава, као што су „Зелене долине" најзначајнију улогу у сегменту спречавања уласка такве робе на тржиште Републике Српске, злоупотребе жига, робних марки и других врста интелектуалног власништва имају царински органи.

Земљорадничка задруга „Ливач" р.о. Александровац бб, Лакташи је код Института за интелектуално власништво Босне и Херцеговине и код Међународне организације за интелектуално власништво у Женеви заштитила жиг „Трапист сир", те као носилац регистрованог жига има искључиво право на обиљежавање наведеног производа и употребу овог жига у привредном промету. Производ било којег другог произвођача који носи назив „Трапист сир" сматра се злоупотребом права која проистичу по основу заштите жига.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh