РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:10 25.03.2021

Узоркован садни материјал за потребе извоза на руско тржиште

Фитосанитарна инспекција Републике Српске извршила је узорковање садног материјала произвођача Пољоагро из Шамца за потребе Фитосанитарне инспекције Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Русије, а на основу договора за извоз садница за Руску Федерацију.

У поменутом расаднику у сриједу, 24. марта 2020. године обављена је видео инспекција у организацији Управе за заштиту здравља биља Босне и Херцеговине, гдје су надлежни органи Руске Федерације путем видео-линка пратили цијели процес узорковања.

Главни републички пољопривредни инспектор, Драган Матаруга рекао је да су узети узорци пломбирани, након чега се шаљу за Руску Федерацију како би се анализама извршеним у њиховим лабораторијама утврдило да садни материјал произведен у Републици Српској одговара њиховим захтјевима. На основу резултатат анализа које ће утврдити квалитет садног материјала и одсуство фитопатогених организама, наведени произвођач ће моћи пласирати свој садни материјал на Руско тржиште.

Он је нагласио да републичка фитосанитарна инспекција овај расадник редовно контролише најмање два пута годишње, те врши константан надзор над производњом садног материјала у Републици Српској. Надлежни инспектори врше визуелне прегледе и контролу присуства одређених штетних организама на садном материјалу, што подразумијева и узорковање за лабораторијске анализе. Тек када се потврди да у садном материјалу нема штетних организама, дозвољава се његово стављање у промет на домаћем тржишту, као и извоз у друге земље, рекао је Матаруга.

Инспекторат Републике Српске и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и даље ће кроз своје редовне активности бити снажна подршка домаћим пољопривредним произвођачима, како би им обезбиједили приступ различитим тржиштима.

Директор Управе за заштиту здравља и биља Босне и Херцеговине, Горан Перковић рекао је да су прошле године инспектори из Руске Федерације долазили на производне парцеле, а да су ове године због пандемије организовали видео инспекцију. Он је истакао да извоз садница за Руску Федерацију тече несметано, што ће помоћи и свим другим произвођачима садног материјала у Босни и Херцеговини да лакше нађу тржиште, како у Босни и Херцеговини, тако у земљама у окружењу.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh