РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Ван промета стављено 136 тона хране

Републичка инспекција за храну је у првом полугодишту ове године у спољнотрговинском надзору, приликом увоза, извршила 28.863 контрола хране, у којима је узето 2.157 узорка хране на лабораторијску провјеру здравствене исправности.

Лабораторијским анализама и органолептичким прегледом код 24 пошиљке утврђене су неправилности, те су три пошиљке хране враћене пошиљаоцу, а 21 је уништена. Укупна количина хране стављена ван промета је око 136 тона, од тога је уништена око 131 тона, а пошиљаоцу је враћено око 4,6 тона.

Када је ријеч о врсти неисправни хране, ради се о млијеку и млијечним производима, сировинама за производњу освјежавајућих пића, месним производима, кондиторским производима и зачинима. Разлози неисправности односили су се на микробиолошку неисправнот, хемијску неисправност и протекао рок употребе.

У унутрашњем инспекцијском надзору у посматраном извјештајном периоду извршено је укупно 400 контрола. Због утврђених неправилности инспектори су изрекли 179 управних мјера, издали 75 прекршајних налога у вриједности од 64.510 КМ, те поднијели 12 захтјева за покретање прекршајног поступка.

У промету је затечено и уништено око 30 килограма хране која је неприкладна за људску употребу. Најчешћи разлози забране промета и уништавања хране су стављање у промет хране којој је истекао декларисани рок употребе или ненавођење рока употребе, непостојање декларације на једном од језика у службеној употреби (декларација на страном језику) и промјена сензорних својстава хране. Такође је утврђивано нередовно испитивање сировина и готових производа, те необављање редовних санитарних прегледа лица која рукују са храном и лоши хигијенско-санитарни услови у објектима који се баве производњом и прометом хране.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh