РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Ветеринарска инспекција извршила 546 контрола у првом полугодишту

У првом полугодишту 2014. године републичка ветеринарска инспекција извршила је 546 контрола. У 102 случаја утврђене су неправилности, те је изречено 95 управних мјера којима је наложено предузимање радњи у циљу отклањања утврђених недостатака, док је због почињених прекршаја издато 16 прекршајних налога у вриједности од 32.600 КМ.

По налогу републичке ветеринарске инспекције у посматраном периоду, у контролама малопродајних објеката, наложено је уништавање 3.157 кг намирница животињског поријекла. Неправилности су се односиле на неуредну документацију која прати пошиљке меса, непосједовање ознака, односно жигова којима се означава месо и производи од меса, и доказује гдје је и који инспектор је извршио обавезни ветеринарски преглед приликом клања или прераде, промјене органолептичких својстава, те на декларације, које нису биле у складу са законским одредбама због чега се такви производи сматрају неприкладним за промет.

У првом тромјесечју приоритет су биле активности поводом посјете ФВО инспекције, а у вези са условима за производњу и прераду млијечних производа намијењених извозу у ЕУ. У контролама примарних произвођача млијека и објекта за сакупљање и прераду млијека који су регистровани за извоз у ЕУ, налагане су мјере у циљу усклађивања са захтјевима прописа који су на снази за извозне објекте, а односе се на хигијенско техничке услове фарми и објеката за складиштење и прераду млијека, здравље животиња и параметре квалитета сировог млијека.

У периоду мајских поплава ветеринарска инспекција Републике Српске је у сарадњи са локалним тимовима за спасавање и заштиту животиња и хране животињског поријекла, проводила активности у циљу спречавања настанка штетних посљедица по здравље људи и животиња.

У складу са Наредбом министарства о појачаној инспекцијској контроли и узорковању сировина и хране животињског поријекла у поплавама угроженом подручју, вршен је појачан надзор гдје су извршене контроле свих објеката у којима се врши производња, складиштење, обрада и промет хране и хране за животиње, који су били директно или индиректно угрожени поплавом.

У посматраном периоду вршено је појачано узорковање хране и налагане су мјере уништавања за сву храну која је због утицаја поплава била оштећена, органолептички или здравствено неисправна. Контролисано је и нешкодљиво збрињавање и уништавање хране на депонијама или на други прописан начин у складу са могућностима дате ситуације на терену.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh