РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:32 31.05.2016

Ветеринарска инспекција у 2015. години извршила 1.073 контроле

Републичка ветеринарска инспекција је у 2015. години извршила 1.073 контроле. У 299 случајева утврђене су неправилности, те је изречено 275 управних мјера којима је наложено предузимање радњи у циљу отклањања утврђених недостатака, док је због почињених прекршаја издато 78 прекршајних налога у вриједности од 147.700 КМ.

У протеклој години посебан приоритет у раду републичке ветеринарске инспекције дат је контролама примарних произвођача млијека и објеката за сакупљање и прераду млијека који су регистровани за извоз у ЕУ, а односе се на хигијенско техничке услове фарме и објеката за складиштење и прераду млијека, здравље животиња и параметре квалитета сировог млијека.

У области надзора заразних болести животиња и зооноза, посебан акценат стављен је на фарме музних грла, провјером издатих потврда о извршеним дијагностичким испитивањима и статусу животиња које су затечене на фарми, као и увидом у њихову идентификацију и кретање, и другу прописану документацију. Након обавијести о постојању сумње, односно симптома болести или након потврде заразне болести животиња од стране лабораторије, налагане су мјере у циљу сузбијања болести и контролисано њихово провођење. По налогу републичке ветеринарске инспекције извршено је уништавање 454 животиње обољеле од заразних болести, те 14 кошница обољелих пчела.

Редован надзор вршен је код промета меса и производа од меса, праћењем сљедивости, од тренутка клања животиње до крајњег корисника, декларисања, обиљежавања и дистрибуције на тржишту. У протеклој години уништено је 1.583 килограма свјежег меса затеченог у промету без ветеринарског прегледа, односно поријекла, као и 546 килограма производа од меса који нису прописно означени декларацијом.

Контроле промета лијекова провођене су у веледрогеријама и ветеринарским апотекама, као и приликом контрола фарми музних грла и на перадарским фармама, гдје је акценат стављен на употребу лијекова и вођење евиденција на фармама, те контроле поштовања прописане каренце за стављање у промет животиња односно сировина.

У области ветеринарске дјелатности посебна пажња усмјерена је на контроле услова које морају испунити ветеринарске организације у складу са новим правилником, а у смислу усклађености просторија, уређаја и опреме, те су инспектори налагали предузимање потребних мјера у циљу остваривања услова који су потребни за обављање ветеринарске праксе.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh