РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Водна инспекција у првом полугодишту извршила 370 контрола

Републичка водна инспекција је у првој половини 2014. године извршила 370 контрола, гдје су у 137 случајева или 37% контрола утврђене неправилности. Субјектима је изречено 120 управних мјера којима је наложено предузимање одређених радњи у циљу отклањања неправилности, од чега је било седам мјера забране рада и двије мјере уклањања објеката. Због почињених прекршаја издато је 17 прекршајних налога у вриједности од 71.200 КМ.

Најчешће утврђене неправилности односиле су се на непосједовање водних дозвола и водних сагласности, обрачунавање и плаћање водних накнада, одржавање водних објеката, те вршење мониторинга и достављање података.

У посматраном периоду забиљежени су мањи акциденти на водотоцима Врбање, Укрине, Врбаса и Праче, док већих инцидентних загађења није било.

Један од већих проблема у овој области је рјешавање питања заштите изворишта на већини централних и регионалних водоводних системима. Општине нису донијеле обавезну програмску документацију и локалну регулативу за санитарну заштиту изворишта, управљање комуналним отпадом, одвођење отпадних вода у насељима у којима нема јавне канализације и др. Ова питања се споро рјешавају због недостатка материјалних средстава која не могу издвојити саме локалне заједнице.

Уређаји за пречишћавање индустријских отпадних вода су дјелимично или потпуно ван функције, док се отпадне воде из насеља и градова не пречишћавају, већ се преко канализационих колектора директно испуштају у водотоке. И даље су присутна веома мала инвестициона улагања у уређаје за третман отпадних вода, као и за одржавање постојећих хидротехничких објеката који су у функцији заштите од вода.

Проблем снабдијевања довољним количинама здравствено исправне воде нарочито је изражен у неурбаним насељима. Изградња и рад сеоских водовода углавном се одвија без одговарајуће документације, у већини случајева имовинско-правни односи нису ријешени, што инспекцијске контроле значајно отежава јер инспектори нису у могућности предузимати мјере.

Такође, субјекти не врше редовна мјерења захваћене количине воде у складу са законом. Немају уграђене водомјере или су исти неисправни, што нарочито отежава контролу рибњака и проточних цијевних хидроелектрана.

У посматраном периоду забиљежени су спорадични случајеви нелегалног дислоцирања ријечног наноса, гдје су инспектори изрицали прекршајне мјере. Експлоатација шљунка и пијеска из водотока није системски ријешена кроз пројекте уређења водотока, него се, у великом броју случајева ради о пукој експлоатацији материјала из водотока са свим негативним посљедицама.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh