РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Воће и поврће безбједно за исхрану

Инспекција за храну Републике Српске је у протеклим данима вршила појачано узорковање воћа и поврћа на пијацама и тржницама у Приједору, Бања Луци, Бијељини и Добоју, односно на подручјима која су била захваћена поплавама.

Узето је 39 узорка воћа и поврћа, од чега су 33 узорка анализирана у погледу микробиолошких показатеља, а шест узорака на садржај тешких метала и пестицида.

Узети су узорци јагода, зелене салате, спанаћа, купуса, младог лука, младог кромпира и краставаца, а акценат је био на домаћој производњи.

Након извршених лабораторијских анализа у свега два случаја у узорцима јагода утврђено је повећано присуство микроорганизама који су иначе присутни у природи. Препорука потрошачима је да воће и поврће прије конзумирања темељно оперу под млазом хигијенски исправне воде, те да се ољушти оно што се може конзумирати ољуштено.

Анализе је вршио Регионални завод за заштиту здравља у Зворнику, Регионални завод за заштиту здравља у Добоју и Институт за заштиту здравља Бања Лука.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh