РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

17:23 29.05.2013

Враћене четири пошиљке меркантилног кромпира из увоза

Републичка фитосанитарна инспекција је у овој години у току редовног фитосанитарног прегледа пошиљки биља при увозу, вршила појачан надзор над пошиљкама меркантилног кромпира и узорковање за лабораторијску анализу. Код четири пошиљке поријеклом из Турске утврђено је присуство карантински штетног организма „Мелоидогyне цхитwооди".

Прегледом пошиљки утврђено је да исте прати потребна документација, укључујући и фитосанитарни цертификат издат од инспекцијских органа земље извознице, који потврђује да је пошиљка слободна од карантински штетних организама. Међутим, вршећи прегледе инспектор је посумњао на скривену заразу, те је извршио узорковања ради утврђивања здравственог стања пошиљки и резултати анализа потврдили су сумње.

Инспекција је за све четири пошиљке меркантилног кромпира, у укупној количини од 92 тоне, поништила фитосанитарни цертификат, забранила увоз и наложила поврат пошиљаоцу. Пошиљке су враћене са граничних прелаза тако да није дошло до уласка на територију Републике Српске, а о утврђеном стању обавијештени су надлежни органи ентитета и републике.

Нематода „Мелоидогyне Цхитwооди" (домаћи назив: Колумбијска нематода корјенових гука) представља карантински штетан организам чије је уношење и ширење у Босни и Херцеговини забрањено. Ради се о економски веома штетном организму у производњи кромпира, који поред смањења приноса, проузрокује унутрашње и спољашње некрозе кртола, због чега кртола потпуно губи тржишну вриједност. Главни домаћини су кромпир и парадајз, али поред њих напада друге врсте из фамилија: Брассицацеае, Цуцурбитацеае, Фабацеае, Ламиацеае, Лилиацеае, Умбеллиферае и Витацеа.

Важно је додати да не постоји опасност за здравље људи.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh