РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:23 12.11.2014

За девет мјесеци забрањен увоз 34 пошиљке хране

Републичка инспекција за храну је за девет мјесеци 2014. године у спољнотрговинском надзору, приликом увоза, прегледала 39.542 пошиљке хране, гдје је за лабораторијску анализу здравствене исправности узето 2.300 узорака.На основу инспекцијских прегледа и резултата лабораторијских анализа код 90 пошиљки утврђене су неправилности које су се најчешће односиле на непотпине декларације, микробиолошку и хемијску неисправност.

Након отклањања недостатака на декларацијама за 56 пошиљки дозвољен је увоз, док је за 34 пошиљку изречена мјера забране увоза. Укупна количина хране стављена ван промета износи око 200 тона, од чега је уништено око 35 тона, а пошиљаоцу враћено око 165 тона.

Неправилности су утврђене код пошиљки млијечних и месних производа, кондиторских производа, алкохолних пића, воћних сокова и освјежавајућих пића, зачина, житарица и друго.

Неуредне пошиљке су поријеклом из различитих земаља. На примјер, неправилности су утврђене код пошиљке месних прерађевина из Македоније због повећаног садржаја фосфата, код пошиљки млијечних производа из Србије због повећаног садржаја афлатоксина, као и код пошиљке инстант кафе из Шпаније због повећаног садржаја микотоксина. Крем намаз из Македоније није био исправан јер су подаци на декларацији били нејасно означени, док је код пошиљке зачина из Аустрије утврђен повећан садржај микотоксина и друго.

У унутрашњем промету, републичка инспекција за храну је у посматраном извјештајном периоду извршила 793 контроле. У 311 случајева утврђени су пропусти који су се најчешће односили на надзор над запосленим лицима у смислу редовних санитарних прегледа и похађања додатних едукација о хигијени хране, пропусте у одржавању хигијене у објектима који се баве производњом и прометом хране, неправилну манипулација са храном, испитивање хране и слично.

Субјектима контроле изречена је 291 управна мјера, којима је наложено предузимање мјера и радњи како би се отклониле утврђене неправилности, због почињених прекршаја издато је 108 прекршајни налога у износу од 125.750 КМ, те поднесено 10 захтјева за покретање прекршајног поступка.

По налогу инспекције за храну из унутрашњег промета повучено је око 140 килограма хране која је била неприкладна за људску употребу, због истеклог рока употребе, промјене сензорних својстава и неодговарајућих декларација. Ријеч је о појединачним случајевима у којима је затечено по свега неколико паковања хране неприкладне за људску употребу, из разлога што велике количине хране протеклог рока употребе, сами трговци повлаче из промета јер на основу уредне документације о отпису могу вратити дио плаћеног пореза.

Најчешће је ријеч о производима који по својој природи имају краћи рок употребе, као што су млијечни производи: врхње за кухање, маргарин, павлака, јогурт; освјежавајућа пића и сокови; кондиторски производи: кекс, бисквит, мармелада, грицкалице, пудинг; те разни зачини.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh