РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

За шест мјесеци забрањен увоз 20 пошиљки хране

Републичка инспекција за храну је за шест мјесеци 2014. године у спољнотрговинском надзору, приликом увоза, прегледала 22.353 пошиљке хране, гдје је за лабораторијску провјеру здравствене исправности узето 1.490 узорака.

На основу инспекцијских прегледа и резултата лабораторијских анализа код 56 пошиљки утврђене су неправилности које су се најчешће односиле на непотпине декларације, здравствену исправност и квалитет. Након отклањања недостатака на декларацијама за 36 пошиљки дозвољен је увоз, док је за 20 пошиљки изречена мјера забране увоза. Неправилности су утврђене код пошиљки месних производа, кондиторских производа, алкохолних пића, воћних сокова и освјежавајућих пића, зачина и друго.

Земље поријекла неуредних пошиљки су различите. На примјер, неправилности су утврђене код пошиљки месних прерађевина из Србије због повећаног садржаја фосфата, код пошиљке зачина из Холандије због повећаног садржаја квасаца и плијесни, као и код пошиљке зачина из Србије због садржаја органских примјеса и измјењених органолептичких својстава. Крем намаз из Македоније није био исправан јер су подаци на декларацији били нејасно означени, док је код воћног сока из Аустрије анализом утврђено да вриједност садржаја суве материје није у границама рефернетне вриједности дефинисане прописима и слично.

У унутрашњем промету, републичка инспекција за храну је у посматраном извјештајном периоду извршила цца 480 контрола. У 185 случајева утврђени су пропусти који су се најчешће односили на надзор над запосленим лицима у смислу редовних санитарних прегледа и похађања додатних едукација о хигијени хране, пропусте у одржавању хигијене у објектима који се баве производњом и прометом хране, неправилну манипулација са храном, испитивање хране и слично.

Субјектима контроле изречене су 172 управне мјере којима је наложено предузимање мјера и радњи како би се отклониле утврђене неправилности, због почињених прекршаја издат је 61 прекршајни налога у износу од преко 74.000 КМ, те поднесено осам захтјева за покретање прекршајног поступка.

По налогу инспекције из промета је повучено 376 килограма хране која је била неприкладна за људску употребу, због истеклог рока употребе и промјене сензорних својстава хране. Ријеч је о појединачним случајевима у којима су затечене мање количине хране неприкладне за људску употребу, из разлога што велике количине хране протеклог рока употребе, сами трговци повлаче из промета јер на основу уредне документације о отпису могу вратити дио плаћеног пореза.

Најчешће је ријеч о производима који по својој природи имају краћи рок употребе, као што су млијечни производи: врхње за кухање, маргарин, павлака, јогурт; освјежавајућа пића и сокови; кондиторски производи: кекс, бисквит, мармелада, грицкалице, пудинг; те разни зачини.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh