РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

08:47 05.04.2019

Забрана увоза за још једну пошиљку јагода из Грчке

Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз још једне пошиљке јагода поријеклом из Грчке у количини од 2.560 килограма, јер је лабораторјском анализом поново утврђено повећано присуство пестицида Спиносад, изнад прописаних вриједности.

Прегледом пошиљке приликом увоза, инспектор је узео узорак за лабораторијску анализу, којом је обухваћено испитивање остатака чак 151 пестицида, гдје је само за једну активну материју констатовано присуство изнад максимално дозвољених количина.

С обзиром да недозвољена количина пестицида представља један од највећих ризика када је ријеч о исправности воћа и поврћа и његовој безбједности за људску употребу, надлежни инспектори посебну пажњу посвећују производима сезонског карактера, који се интензивније увозе у краћем периоду.

За јагоде је карактеристично да оне имају кратак период вегетације од цвјетања до бербе, због чега је посебно важно испоштовати безбједносне интервале, односно каренцу. Јагода је у фази зрелости јако осјетљива, плод јој брзо расте и сазријева, а за потребе транспорта често се третирати и против трулежница.

Са почетком сезоне увоза јагода, фитосанитарна инспекција је посебан акценат ставила управо на пошиљке јагода, које нам најчешће долазе из Шпаније, Грчке и Турске, и које се у већим количинама увозе све до почетка сезоне домаћих јагоде са отвореног поља.

Управо у овом периоду интензивног увоза јагода, рад инспектора на граници, адекватна процјена ризика и правовремено идентификовање потенцијалних неправилности, најважнији су фактори који за крајњи циљ имају заштиту здравља потрошача.

Употреба пестицида није забрањена, они се користе у производњи већине врста воћа и поврћа, с тим да се морају користити дозвољена средства, у дозвољеним концентрацијама и поштивати каренца, односно вријеме које треба да протекне од третмана до употребе производа.

Подсјећамо да је фитосанитарна инспекција прошле седмице већ забранила увоз једне пошиљке јагода поријеклом из Грчке, у количини од око 4.000 килограма, због повећаног садржаја пестицида.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh