РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:20 19.07.2021

Забрана за 22 тоне кромпира из Мађарске

Републичка фитосанитарна инспекција је у оквиру редовног прегледа пошиљки у спољнотрговинском промету, забранила увоз још једне пошиљке меркантилног кромпира у количини од скоро 22 тоне поријеклом Мађарске, јер је код исте утврђено присуство карантински штетног организма.

Приликом прегледа пошиљке у циљу утврђивања присуства карантинских нематода, извршено је узорковање за лабораторијску анализу, коју је извршио Пољопривредни факултет Универзитета у Бања Луци. На основу резултата испитивања потврђено је присуство карантинског организма Глободера паллида, те је Рјешењем фитосанитарног инспектора забрањен је увоз спорне пошиљки и наређен поврат пошиљаоцу.

Подсјећамо да је ово четврта пошиљка меркатилног кромпира у релативно кратком временском року која је враћена са границе. Све три су такође биле у количини од 22 тоне али су је у питању био пошиљаоц из Италије.

Још једном наглашавамо да је за све пошиљке од којих се узимају узорци за анализу, забрањено стављање у промет, дистрибуција или прерада до доношења рјешења инспектора у складу са резултатима лабораторијске анализе, те не постоји ризик да је производ био доступан на тржишту.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh