РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

16:18 15.11.2013

Забрањен промет неисправно декларисаних шампона

Здравствена инспекција Републике Српске утврдила је да се на тржишту налазе шампони намијењени за анималну употребу односно за његу коња, а које је увозник у Србији декларисао као шампоне за људску употребу.

Преводом оригиналне декларације руског произвођача ВЕДА, код овлаштеног судског тумача за руски језик, утврђено је да је увозник у Србији на ове производе поставио декларацију на српском језику која није вјеродостојан превод оригиналне и која суштински мијења намјену производа, што представља обману потрошача.

Даљи увоз ових производа са неодговарајућим преводом декларације биће спријечен, а дистрибутеру је наложено да ове производе повуче са тржишта и да их прије поновног стављања у промет декларише у складу са оригиналном декларацијом произвођача. Промет производа за његу животиња може се обављати у ветеринарским и пољопривредним апотекама под условом да су исправно декларисани.

Апотекама и специјализованим продавницама је забрањен промет ових производа јер Закон о апотекарској дјелатности не предвиђа промет производа за анималну употребу у овим објектима.

Занимљиво је да је Институт за јавно здравље Србије, „Др Милан Јовановић Батут", у Београду, ове шампоне испитивао као шампоне за косу и оцијенио их као здравствено исправне.

О овој појави Инспекторат Републике Српске ће обавијестити надлежну инспекцију Републике Србије ради предузимања мјера на њеном подручју дјеловања.

Рјешењео забрани промета


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh