РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:42 07.03.2016

Забрањен рад за шест домова за старија лица

Републичка здравствена инспекција је у 2015. години забранила рад за шест домова за старија лица и то у: Градишци, Кнежеву, Добоју, Бањалуци, Прњавору и Лопарама, јер је комисија Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске утврдила да у истима нису испуњени прописани услови и да се објективно не могу остварити.

У протеклој години надлежна инспекција је извршила 40 контрола у домовима за старија лица и утврдила да већина истих није прибавила рјешење Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске о испуњености услова у погледу простора, опреме и стручних радника. Инспектори су издали 26 рјешења којима је наложено отклањање неправилности, а приоритетно прибављање рјешења надлежног министарства.

Реалан проблем који се јавља у овим контролама је чињеница да су у домовима смјештена старија лица, често и непокретна, због чега није могуће запечатити објекат, те је власницима објеката наложено да исте ослободе од корисника, да чланове њихове породице, законске заступнике или надлежни Центар за социјални рад обавијести о престанку рада, те потреби проналаска другог одговарајућег смјештаја.

Крајњи циљ инспекције је да сви субјекти буду легални и да испуњавају прописане услове, а с обзиром да је ријеч о корисницима старије животне доби и различитог социјалног статуса, у свим случајевима гдје су контролисани субјекти предузели радње за адаптацију и легализацију објеката, дати су дужи рокови за испуњавање прописаних услова.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh