РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Забрањен увоз 20.733 комада предмета опште употребе

Републичка здравствена инспекција је у првом полугодишту ове године у спољнотрговинском промету, приликом увоза, прегледала 7.605 пошиљки, од чега 7.310 пошиљки предмета опште употребе и 295 пошиљки хемикалија/биоцида. При томе је узето 450 узорака предмета опште употребе за анализу у овлашћеним лабораторијама.

Неисправност је доказана код 19 пошиљки са укупно 20.733 комада предмета опште употребе, од чега се четири пошиљке са 2.196 комада односе на дјечје играчке и производе за дјецу, а 15 пошиљки са 18.537 комада на материјале који долазе у контакт са храном.

Неисправност дјечијих играчака односила се на лако извлачење косе код лутака и немогућност дезинфекције, док је код материјале који долазе у контакт са храном, односно разних врста посуђа, утврђена миграција хрома, мангана, олова, никла, те механичка оштећења и визуелне промјене површине. Код 90% неисправних пошиљки земља поријекла је Кина. У свим случајевима инспектори су забранили увоз неисправних предмета опште употребе и исти су уништени или враћени пошиљаоцу.

У унутрашњем промету, у сарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем Босне и Херцеговине, узето је шест узорака дјечјих играчака из промета ради испитивања миграције олова и хрома и сви резултати испитивања били су уредни.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh