РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Забрањен увоз 25 тона минералног ђубрива

У циљу обезбјеђивања квалитета минералног ђубрива на тржишту Републике Српске, републичка фитосанитарна инспекција је са почетком јесење сјетвене сезоне интензивирала контроле пошиљки минералног ђубрива приликом увоза.

Фитосанитарни инспектори су од августа, у спољнотрговинском надзору приликом увоза узели 31 узорак минералних ђубрива за лабораторијску анализу квалитета. Одступање од прописаних стандарда квалитета утврђено је почетком децембра код једне пошиљке произвођача „АДРИАТИЦА ДУНАВ"А.Д., ВУКОВАР из Хрватске.

Одступање је утврђено код пошиљке минералног ђубрива НПК 7-20-30, гдје је лабораторијском анализом доказано да наведено минерално ђубриво садржи 24,8% водорастворљивог калијума (К2О) умјесто декларисаног садржаја од 30%. Фитосанитарни инспектор је забранио увоз и наредио поврат пошиљке од 25 тона извознику.

С обзиром на значај који има примјена минералног ђубрива за очување и повећање приноса у савременој пољопривредној производњи, пракса је да се посебна пажња обрати на произвођаче који први пут увозе своје производе на наше тржиште и те пошиљке се обавезно узоркују, као што је било у овом случају.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh