РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:17 02.03.2016

Забрањен увоз 27 пошиљки предмета опште употребе

Републичка здравствена инспекција је у 2015. години, у спољнотрговинском надзору приликом увоза прегледала 17.331 пошиљку предмета опште употребе, од којих је узето 698 узорака за лабораторијско испитивање. Након извршених анализа за 27 пошиљки је изречена забрана увоза, чиме је забрањен промет 12.421 комад и 1.120 литара предмета опште употребе. Ради се о деветнаест пошиљки дјечјих играчака, седам пошиљки материјала који долази у контакт са храном и једној пошиљци козметичких производа.

У унутрашњем промету, на основу споразума са Агенцијом за надзор над тржиштем Босне и Херцеговине, те у оквиру властитог мониторинга Инспектората Републике Српске у протеклој години узето је 109 узорак предмета опште употребе из малопродаје, за лабораторијску провјеру исправности.

На основу процјене ризика сачињен је оперативни план узорковања, којим су идентификоване потенцијалне неправилности код различитих врста производа, те је анализама захтијевано испитивање параметара који представљају највећи ризик код испитиваних производа. Узорковани су сљедећи производи:

дјечје играчке на садржај фталата, садржај олова и радиоактивност

обућа на садржај диметилфумарата

накит на садржај никла

цуцле варалице на садржај n-nitrozamina и прекурсора nitrozamina

козметички производи на микробиолошке параметре, pH и сензорна својства

материјали који долазе у контакт са храном (алу фолија, папир за печење, стаклена амбалажа) на садржај тешких метала

пелене на садржај фталата

дјечје флашице на садржај bisphenola A (BPA)

точени парфем на садржај конзерванса, тешких метала и pH

Код шест узорака лутки утврђен је недозвољен садржај фталата, због чега је заједничком акцијом Агенције за надзор над тржиштем Босне и Херцеговине, Инспектората Републике Српске и других инспектората у БиХ уништено 4.778 комада лутака у унутрашњем промету.

Такође, један узорак дрикера (метална дугмад за јакну) је био позитиван на садржај никла, због чега је уништена преостала количина од 12 комада, а од инспекције у Дистрикту Брчко затражено да предузме мјере према увознику.

Код свих осталих узоркованих производа, лабораторијским анализама је утврђено да су безбједни за људску употребу.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh