РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:46 24.08.2023

Забрањен увоз 43 тоне меркантилног кромпира

Републичка фитосанитарна инспекција је у оквиру редовног прегледа пошиљки у спољнотрговинском промету, забранила увоз двије пошиљке меркантилног кромпира укупне количине од 43,3 тоне поријеклом из Аустрије, јер је утврђено да исте не испуњавају услове квалитета.

Инспекцијским прегледом пошиљки утврђено је значајно присуство кртола које су у фази труљења, цјелокупне пошиљке су имале непријатан и неугодан мирис на трулеж, због чега су неприхватљиве и неприкладне за људску употребу. Рјешењем фитосанитарног инспектора забрањен је увоз спорних пошиљки и наређен поврат пошиљаоцу.

Законом о храни Републике Српске прописано је да се приликом утврђивања да ли је храна погодна за исхрану људи узима у обзир да ли је храна неприхватљива због загађења спољним узроком или на други начин, или због труљења, кварења или распадања.

Такође, у складу са одредбама Закона о храни Босне и Херцеговине неприкладном за људску употребу сматра се храна ако су сензорна својства хране због физикалних, хемијских, микробиолошких или других процеса измјењена толико да храна није прикладна за исхрану људи.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh